Nio av tio cirkeldeltagare nöjda med studiecirkeln

Nio av tio cirkeldeltagare är nöjda med den studiecirkel de deltagit i. Det visar en första undersökning som Folkbildningsrådet har gjort tillsammans med undersökningsföretaget Novus.

Senast uppdaterad:

– Det är riktigt roligt att det är en så hög siffra, säger Maria Graner, generalsekreterare för Folkbildningsrådet.

De tillfrågade cirkeldeltagarna uppger bland annat att de har haft intressanta och lärorika samtal i studiecirklarna. Åtta av tio har lärt känna nya människor som de har diskuterat aktuella samhällsfrågor med, och drygt fyra av tio upplever att de har blivit bättre på att lyssna på andra.

– Studieförbunden bidrar till att stärka demokratin. I studiecirklar möts människor med olika erfarenheter och olika bakgrund, säger Maria Graner.

Folkbildningsrådet har i uppdrag att följa upp och utvärdera hur studieförbund och folkhögskolor använder statsbidraget till folkbildningen. För att fånga upp deltagarnas erfarenheter har Folkbildningsrådet skapat en cirkeldeltagarpanel tillsammans med undersökningsföretaget Novus. I den här första undersökningen svarade 5 000 cirkeldeltagare, från alla tio studieförbunden, på Folkbildningsrådets frågor.

– Folkbildningen ska bidra till att både människor och samhället utvecklas. Den här typen av undersökning är ett sätt att följa upp effekterna av verksamheten, säger Maria Graner.