Folkbildningsrådet deltar i Rösträttsfestivalen på historiska Fogelstad den 14 augusti

Rösträttsfestivalen uppmärksammar att det är 100 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i allmänna val. Maria Graner, Folkbildningsrådets generalsekreterare, deltar i ett samtal om folkbildningens historia och nutid tillsammans med idéhistorikern Lena Eskilsson.

Senast uppdaterad:

Kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad på gården Lilla Ulfåsa utanför Katrineholm bildades av ledande kvinnor inom rösträttsrörelsen med målet att få fler kvinnor att engagera sig i samhället och politiken. Lena Eskilsson, idéhistoriker vid Umeå universitet, har i sin doktorsavhandling forskat kring Fogelstad-gruppens betydelse. 100 år efter att även kvinnor för första gången fick rösta i svenska val, arbetar nu två föreningar och en stiftelse med att skapa kultur- och kursverksamhet i det hus där den kvinnliga medborgarskolan startade.

– Fogelstad är historisk mark för folkbildningen i Sverige, det var här kvinnor genom folkbildning fick en röst och verktyg att göra sig hörda i samhället. Gruppen som startade Kvinnliga medborgarskolan var oerhört viktig för kampen för kvinnors rösträtt och inflytande, därför känns det viktigt och väldigt roligt för mig att delta på Rösträttsfestivalen, säger Maria Graner.

Rösträttsfestivalen den 14 augusti är öppen för en begränsad publik på plats vid gården Lilla Ulfåsa och sänds också digitalt.

I festivalen medverkar flera talmän, forskare och kulturutövare. Folkbildningsrådets medverkan är ett samarbete med Jämställdhetsmyndigheten och MUCF kring ett program om kvinnors inflytande och deltagande i demokratin.

Hela programmet och anmälan till festivalen hittar du här: https://fogelstadsstiftelse.se/