Om FolkisUng
FolkisUng är ett ESF-finansierat projekt som ägs av Folkbildningsrådet. Projektet rymmer åtta delprojekt som drivs av folkhögskolor i olika delar av landet. Folkhögskolorna samverkar var och en med en eller flera kommuner för att stötta deltagarna att ta steget vidare mot arbete eller studier.
FolkisUng vänder sig till unga som varken arbetar eller studerar, en målgrupp som ofta förkortas UVAS. Syftet är att ta fram långsiktiga lösningar som främjar deltagarnas etablering och delaktighet i samhället.
I projektet samverkar åtta folkhögskolor och cirka 14 kommuner för att nå målgruppen och bryta utanförskapet. Projektet pågår mellan januari 2025 och april 2027.
Individuellt stöd
Den som deltar i FolkisUng får en individuell aktivitetsplan som utgår från deltagarens egna behov och mål.
Aktivitetsplanen kan till exempel innehålla
- studie- och yrkesvägledning
- studieförberedande insatser såsom studieteknik och behörighetsgivande kurser
- arbetsmarknadsinsatser som CV, intervjuträning och praktik
- socialt stöd och hjälp med myndighetskontakter och nätverk
- stöd för ökat psykiskt välbefinnande genom kurator och hälsofrämjande aktiviteter
- stöd i att hantera privatekonomi.
Syftet med aktivitetsplanen är att ge deltagaren de verktyg just hen behöver för att etablera sig på arbetsmarknaden, slutföra sin gymnasieutbildning eller påbörja en annan utbildning.
För deltagare som inte kommer i arbete eller studier under projektets gång bidrar insatserna till en stegförflyttning närmare arbete eller studier.
Folkhögskolans pedagogik passar målgruppen
Folkhögskola är en egen utbildningsform där pedagogiken utgår från en helhetssyn på deltagaren och dennes livssituation. Genom inkluderande och demokratiska arbetsformer visas hänsyn till den enskildes behov, intressen och utmaningar.
Inom folkhögskolan finns lång erfarenhet av arbete med den målgrupp som FolkisUng vänder sig till. Här finns erfarna pedagoger, handledare, kuratorer och studie- och yrkesvägledare samt i många fall socialpedagoger och annan resurspersonal.
Folkhögskolor runt om i Sverige har också en stark förankring i det omgivande lokalsamhället och samarbetar i olika initiativ med kommunen och lokala näringslivet.
Mer om målgruppen UVAS
Ladda ned informationsblad
Folkisung – allmänt infoblad för utskrift och webb(pdf)
FolkisUng – infoblad för rekrytering av deltagare(pdf)
Information om delprojekten finns hos respektive folkhögskola: