Deltagare lyfter stärkt självkänsla och motivation i årets folkhögskoleenkät

En grupp ungdomar sitter i ring på en gräsmatta och diskuterar.

Deltagare upplever ökad motivation, stärkt självkänsla och förbättrade framtidsutsikter efter studier på folkhögskola. Det visar årets folkhögskoleenkät från Sveriges folkhögskolor.

Folkhögskola
Senast uppdaterad:

Folkhögskoleenkäten är en årlig undersökning som samverkansorganisationen Sveriges folkhögskolor genomför bland deltagare på folkhögskolornas långa kurser. I den får deltagarna svara på frågor om hur de upplever sin utbildning och hur tiden på folkhögskola påverkat dem.

Nu har årets enkät sammanställts i en resultatrapport. Bland de positiva effekter som lyfts 2024 märks ökad motivation, stärkt självkänsla och förbättrade framtidsutsikter.

– Resultaten bekräftar att folkhögskola är en utbildningsform som inte bara påverkar deltagarnas personliga utveckling, utan även bidrar till att skapa ett mer inkluderande och starkt samhälle, säger Anna Ekström, ordförande i Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO), i ett pressmeddelande.

Folkhögskoleenkäten har tagits fram i samarbete med forskare och syftet med den är att stötta folkhögskolornas långsiktiga utvecklingsarbete. Utöver att ge direkt nytta till enskilda skolor bidrar enkäten till att öka kunskapen om folkhögskolan som utbildningsform.