Folkbildningen i fokus på Bokmässan 2026

Anna-Karin Lindblom, Anders Göranzon, Frida Edman, Mats Malm står bredvid varandra framför en scen. De ser glada ut och tittar in i kameran.

Folkbildning blir ett tema på Bokmässan i Göteborg 2026. Folkbildningsrådet går in som samarbetspartner till mässan tillsammans med bland andra Svenska Akademien och Göteborgs universitet.

Folkbildningsrådet Kultur
Senast uppdaterad:

Under dagens program på Bokmässan i Göteborg meddelade Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, att Folkbildning blir ett tema på mässan 2026. Genom att erbjuda en plattform för oväntade möten, samtal och reflektion vill Bokmässan påminna om bildning som en bärande pelare i ett öppet och demokratiskt samhälle.

– Folkbildningens roll i samhället har aldrig varit viktigare. Vi står inför en tid då kunskap och kultur inte bara är avgörande för det offentliga samtalet, utan även för människors personliga utveckling och förmåga att delta aktivt i samhället, säger Frida Edman.

Temat arrangeras av Bokmässan tillsammans med Folkbildningsrådet, Svenska Akademien, Göteborgs universitet tillsammans med Folkuniversitetet och Svenska Bibelsällskapet. Innehåll och aktiviteter kommer även att skapas tillsammans med andra förlag och aktörer.

– Folkhögskolor och studieförbund erbjuder en landsomfattande infrastruktur för bildning, utbildning, kultur – och ytterst för demokratin. Bokmässan 2026 blir en möjlighet att visa på folkbildningens kraft och vi är förstås väldigt glada över att gå in i det här samarbetet, säger Anna-Karin Lindblom, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.

Foto: Natalie Greppi

Tema Folkbildning på Bokmässan 2026

Temat under Bokmässan 2026 kommer att belysa en historisk kontext, utforska dagens folkbildning och blicka framåt. Med djupa rötter i 1800-talets folkrörelser, som syftade till att ge människor verktyg att förändra sina liv och samhället, har folkbildningen spelat en central roll i demokratins och det svenska välfärdssamhällets utveckling.

Genom Sveriges unika system för folkbildning – som kombinerar statligt stöd med oberoende styrning och starkt fokus på demokrati och medborgarengagemang – kan alla individer få kunskap och engagera sig i samhället oavsett bakgrund.