Ny folkhögskola med judisk profil får statsbidrag

Sverige får sin första folkhögskola med judisk profil. Paideia folkhögskola är en av två nya folkhögskolor som får statsbidrag från och med nästa år. Det beslutade Folkbildningsrådets styrelse på sitt senaste styrelsemöte.

Senast uppdaterad:

Under 2019 får två nya folkhögskolor statsbidrag. Det är Paideia som nu blir en självständig folkhögskola och föreningen Teatermaskinen i Skinnskatteberg som får starta försöksverksamhet i samarbete med Botkyrka folkhögskola.

Paideia folkhögskola är Sveriges första folkhögskola med judisk profil. Under de tre senaste åren har den bedrivit försöksverksamhet tillsammans med Kista folkhögskola som är landets enda folkhögskola med muslimsk profil. I början av nästa år blir folkhögskolan självständig. Paideia folkhögskola vill med sin profil bidra till det öppna samtalet om samhälle, religion och kultur.

– Vi är glada att kunna bevilja den här ansökan. Paideia tillför nya perspektiv med sin inriktning mot judisk kultur, något som hittills saknats inom folkhögskolan, säger Catharina Håkansson Boman, ordförande för Folkbildningsrådets styrelse.

Föreningen Teatermaskinen beviljas ett mindre bidrag för att bedriva försöksverksamhet, under namnet Kulturreservatets folkhögskola, i samarbete med Botkyrka folkhögskola från och med juli 2019. När den treåriga perioden med försöksverksamhet är över kan Kulturreservatets folkhögskola ansöka om att få bedriva statsbidragsfinansierad verksamhet självständigt.