Vara Nere når ut digitalt till unga med psykisk ohälsa

Studieförbundet Bilda samarbetar med organisationen Mind i en ny satsning för unga som mår psykiskt dåligt. Flera undersökningar visar att den psykiska ohälsan bland unga har ökat under pandemin. Via den virtuella tonåringen Nere, som finns bland annat på Instagram, kan unga nu få hjälp att må bättre.

Senast uppdaterad:

– I dialog med våra medlemsorganisationer identifierade vi behovet av att rusta ungdomsledare för att kunna möta och samtala om psykisk ohälsa. Samarbetet med Mind föll sig naturligt eftersom de har lång och djup kunskap om psykisk ohälsa, medan vi är folkbildare. Samarbetet har gjort det möjligt att skapa ett omfattande kunskapsmaterial och erbjuda ledarutbildning för våra ledare, men även för andra ungdomsledare, säger Samuel Gustafsson, förbundsrektor på Bilda.

Den virtuella tonåringen Nere möter unga med funderingar kring psykisk ohälsa via digitala plattformar direkt i mobilen eller datorn, exempelvis på Instagram och i en kunskapsportal, varanere.se. Syftet är att sprida kännedom och kunskap om psykisk ohälsa, inspirera till mer dialog och öka ungas förmåga att stötta sina kompisar. Förutom kunskapsportalen och Instagramkontot finns också en ledarutbildning, en podd och studiecirkelmaterial. 

– Samarbetet med Mind gör det möjligt att möta det uttalande behovet hos våra medlemsorganisationer, det känns fint. Minds långa erfarenhet och djupa kunskap om det här ämnet tillsammans med Bildas långa folkbildningserfarenhet är en cool kombo. Och så gör vi en digital folkbildningskampanj som når unga där de är. Jag hoppas vi kan bidra till att förnya folkbildningen med det här initiativet, säger Celia Cox, Bildas projektledare för satsningen.  

Initiativet ”Vara nere” och alla dess delar har tagits fram i projektet Oss unga emellan, finansierat av Allmänna arvsfonden, som Mind och Bilda driver gemensamt. Projektet löper från september 2019 till augusti 2022. Arbetet inleddes alltså redan före pandemin, men under det senaste året har temat blivit ännu mer aktuellt.

– Mitt i förberedelserna kom coronapandemin och liksom övriga studieförbund ställde vi 2020 om till digital verksamhet för att undvika smittspridning. Vi genomförde bland annat en planerad konferens om just psykisk ohälsa för unga digitalt, vilken var mycket uppskattat. Behovet av stöd inom detta område är så stort och tydligt, säger Samuel Gustafsson.