Anna Ekström satsar på folkbildningen

Pressbild Anna Ekström. Anna står till höger i bild framför en grå bakgrund. Hon har turkos blus och en mönstrad matchande knuten sjal runt halsen.

Efter uppdrag som minister i en regering går många politiker vidare till positioner inom näringsliv eller internationell politik. Men för Anna Ekström, tidigare utbildningsminister, blir det i stället uppdrag inom folkbildningen.

Politik
Senast uppdaterad:

Anna Ekström från Socialdemokraterna är jurist i grunden. Två gånger har hon varit minister med ansvar för utbildningsfrågor: först som gymnasie- och kunskapsminister mellan 2016 och 2019 och sedan som utbildningsminister, 2019—2022. Utbildningsfrågorna har alltid varit i centrum för Ekström, som också varit generaldirektör för Skolverket. Innan det var Anna Ekström i många år ordförande i Saco. Många lärde känna henne under mer lättsamma former när hon 2015–2016 tävlade tillsammans med Göran Hägglund i tv-programmet På spåret.

Nu blir Anna Ekström en central figur inom folkbildningen, med flera nya uppdrag. Ekström är ny ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO), ABF Stockholm och Biskops Arnö Nordens folkhögskola. Dessutom har hon nominerats till ordförande för Folkhögskolornas serviceorganisation (FSO). Vid sidan av folkbildningsuppdragen är Anna Ekström också ny ordförande för Umeå Universitet.

Folkbildningsrådet ställde några frågor till Ekström om de nya uppdragen och engagemanget för folkbildningen.

Vad ser du mest fram emot i dina nya folkbildningsuppdrag?
– Jag ser fram mot att värna och stärka folkbildningen, både folkhögskolor och studieförbund. Det kommer att behövas hårt arbete – för tillräcklig finansiering, för att se till att pengarna kommer rätt och för att folkbildningen ska vara fri och frivillig!

Vilka styrkor och verktyg tar du med från din roll som minister?
– Jag har massor med kunskaper och insikter om folkbildningens viktiga roll för bildning och kompetensförsörjning.

Vad tänker du är den mest angelägna frågan för folkhögskolorna och studieförbunden att ta sig an?
– Värna självständigheten, stärka ekonomin, säkra att pengarna går till rätt ändamål.

Har du någon framtidsspaning för folkbildningen?
– Folkbildning behövs mer än någonsin. Vi har en skriande brist på utbildat folk i hela Sverige, och en bildad befolkning är ett värn mot villfarelser och motvikt mot manipulation.