Dokumentären Jävla pappa inspirerar till studiecirklar om alkoholnorm

Kollage som föreställer en person som ligger ner på marken. Halva ansiktet föreställer pappan och halva ansiktet föreställer hans son.

När Niklas Gyberg Ivarsson hamnar i en depression åker han hem till sin alkoholiserade pappa. Resultatet visas i en SVT-dokumentär om anhörighet och psykisk ohälsa. Studieförbundet NBV har släppt en studiehandledning uppbyggd kring dokumentären.

Studieförbund
Senast uppdaterad:

Jävla pappa är en nära skildring av en sons försök att försonas med sin alkoholiserade far. En husbil blir deras gemensamma byggprojekt och ingång till samtal om pappans missbruk. När dokumentären släpptes bjöd NBV, produktionsbolaget We have a plan och regissör Niklas Gyberg Ivarsson in till fullsatta visningar i hela landet. Filmen öppnade upp för dialog och NBV bestämde sig för att ta fram en studiehandledning som stöd för fler samtal om anhörighet och alkohol.

— Det finns mycket material om alkohol men inte om hur det är att leva med anhöriga med alkoholproblem. Samtidigt vet vi att lidandet bland många anhöriga är stort. Det behövs guidning och underlag för att kunna prata om de här ganska svåra ämnena, säger Clara Bankefors som är kulturstrateg på NBV.

Filmen skapar gemensam grund för samtal

Studiehandledningen är tänkt att användas i en studiecirkel med fem träffar. Handledningen vänder sig till personer som har erfarenhet av att växa upp med missbrukande föräldrar, men också till personer som själva lever i missbruk.

— Ytterst gör vi detta för att vi vill arbeta för folkhälsan. Vi vill ha en sund och välmående befolkning som mår bra. Vi vill låta människor möta andra i liknande situation och dela erfarenheter. Filmen skapar en grund för samtal som kan få människor att känna sig mindre ensamma, säger Clara Bankefors. 

Under första träffen ser alla deltagare filmen tillsammans. På detta sätt får deltagarna en gemensam referenspunkt. Därefter följer träffar med tema anhörighet, alkoholnorm, och manlighet.

— I en studiecirkel finns plats för samtal och gemenskap kring svåra ämnen. Studieförbunden är viktiga för att etablera dessa mötesplatser, där människor kan växa och stötta varandra genom ömsesidig förståelse, säger Morgan Öberg, enhetschef för statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet.