Folkbildning om AI lyfts som viktig politisk uppgift
Statsminister Ulf Kristersson (M) betonar folkbildningens betydelse i arbetet för att stärka Sveriges AI-kompetens, efter att regeringens AI-kommission överlämnat sin slutrapport. I rapporten presenteras 75 förslag på hur Sverige ska bli bättre på AI, och folkbildningen omnämns särskilt.
Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens, AI, innebär en stor förändring i samhället. AI-kommissionen har haft i uppdrag att lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av AI i Sverige. Kommissionen har nu lämnat sin slutrapport, AI-kommissionens Färdplan för Sverige, och folkbildningen beskrivs där som en viktig resurs.
Statsminister Ulf Kristersson betonar i ett uttalande till Dagens Nyheter att folkbildning om AI är en viktig politisk uppgift. Civil- och digitaliseringsminister Erik Slottner (KD) tar i samma artikel upp folkhögskolor och studiecirklar som viktiga aktörer för att minska det digitala utanförskapet. Folkbildningsrådets generalsekreterare Anna-Karin Lindblom välkomnar regeringens fokus på folkbildning:
– Folkbildningen finns i hela landet och har många gånger visat förmåga att snabbt nå ut och att anpassa utbildning och bildning för olika målgrupper. Kommissionen anser att ett kunskapslyft för alla behöver komma igång redan 2025, och där kommer folkbildningens snabbhet och flexibilitet väl till pass, säger Anna-Karin Lindblom.
I sin rapport föreslår kommissionen att 500 miljoner kronor avsätts till folkhögskolorna, studieförbunden, Mediemyndigheten och Post- och telestyrelsen under åren 2025 till 2029. Syftet med den föreslagna satsningen är att minska och förebygga de klyftor som kan uppstå i samhället vid stora teknikskiften, och att öka kunskapen om både de möjligheter och risker AI kan medföra.
– Vi är glada över att regeringen ser folkbildningen som en viktig aktör i denna omställning. AI förändrar på djupet hur information förmedlas och hur den kan förvanskas. Det är av stor betydelse att snabbt rusta befolkningen med AI-kompetens i dessa oroliga tider – folkbildningen är redo, avslutar Anna-Karin Lindblom.
Foto: Fredrik Wennerlund