Folkbildningens samtal flyttar in på Instagram

På bilden syns två kvinnor när de använder NBV:s filter Ett oväntat möte i en Smartphone. Foto: Nathalie C. Andersson

Med ett specialdesignat Instagramfilter vill Studieförbundet NBV synliggöra ett av folkbildningens viktigaste värden: oväntade möten och samtalen de leder till.

Studieförbund Digitalisering
Senast uppdaterad:

Folkbildningen har alltid varit en plattform där människor möts och utbyter idéer i forum som studiecirklar och kulturprogram. Nu testar Studieförbundet NBV nya sätt att möjliggöra samtal. I samband med Almedalsveckan lanserar studieförbundet ett Instagramfilter för oväntade möten.

– Det här är ett lekfullt sätt att introducera folkbildningen till fler människor, som får känna kraften i samtal som ger nya perspektiv och tankar, säger Sofia Karlsson, kommunikationschef för Studieförbundet NBV, i ett pressmeddelande.

Inom konceptet Folkbildningslabbet vill NBV utforska hur digitaliseringen öppnar nya möjligheter till att sprida kunskap och stimulera demokratiska samtal. Instagramfiltret är ett resultat av initiativet och togs fram i samarbete med konstnärskollektivet Untold Garden.

Foto: Nathalie C. Andersson/Studieförbundet NBV

Så fungerar filtret

När användaren öppnar filtret och bjuder in en annan person, genereras en fråga som kan inleda ett samtal. Användarna kan sedan filma eller fota sitt samtal och dela det för att inspirera fler till att delta i oväntade möten. Filtret finns tillgängligt på Studieförbundets NBV:s Instagramkonto @studieforbundet_nbv.

Studieförbundet NBV på Instagram @studieforbundet_nbv

Studieförbundet NBV lanserar instagramfilter för oväntade möten (pressmeddelande)