Folkbildningsrådet beslutar om bidragen till studieförbunden
Folkbildningsrådets styrelse har beslutat om tilldelningen av statsbidrag till studieförbunden för åren 2025–2027. För första gången tar Folkbildningsrådet ställning till hur bidragen ska fördelas till de nio studieförbunden utifrån en kvalitetsbaserad modell.
– Det nya statsbidragssystemet innebär en stor förändring. Systemet är utformat för att främja kvalitet, minska volymjakt och förstärka studieförbundens egna profiler, säger Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildningsrådet.
I det nya systemet får studieförbunden bidrag för tre år i taget. I så kallade verksamhetsåtaganden som studieförbunden lämnat in redogör de för vilken verksamhet de vill genomföra, vilka målgrupper de vill nå samt hur de avser att jobba med de fem kvalitetsområden som i villkoren beskrivs som en förutsättning för att få ta del av statsbidraget.
Folkbildningsrådet gör en helhetsbedömning av verksamhetsåtagandena bland annat i relation till folkbildningens kvalitetskrav, studieförbundens egna målsättningar och omvärldsanalys. Studieförbundens respektive storlek och tidigare verksamhet har också vägts in.
Med det nya beslutet får fyra studieförbund en högre andel och fyra studieförbund får en lägre andel av statsbidraget under de kommande tre åren, jämfört med i dag. Beslutet innebär också att Ibn Rushd Studieförbund inte får statsbidrag för åren 2025–2027.
– Vi bedömer att Ibn Rushd inte har förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget och de villkor på kvalitet som det nya systemet ställer upp, säger Inger Ashing, Folkbildningsrådets styrelseordförande.
Ibn Rushd är i dag det minsta studieförbundet med drygt 6 000 unika deltagare i verksamheten. De erhåller under två procent av det totala statsbidraget till studieförbunden.
– Det ställs stora krav på studieförbunden och det är svårt att driva en verksamhet med hög kvalitet i hela landet om organisationen är för liten, säger Morgan Öberg.
Folkbildningsrådets beslut gäller andelar av statsbidraget för respektive studieförbund under kommande treårsperiod. Bidragsfördelningen i kronor fastställs i december månad när riksdagen beslutat om statsbudgeten för kommande år.
Så här fördelas medlen till studieförbunden:
- ABF – Arbetarnas Bildningsförbund 24,9 procent
- Studieförbundet Vuxenskolan 19,9 procent
- Studiefrämjandet 11,9 procent
- Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 9,2 procent
- Sensus studieförbund 9,1 procent
- Medborgarskolan 8,7 procent
- Studieförbundet Bilda 8,6 procent
- Folkuniversitetet 7,7 procent