FolkisUng – nytt projekt med fokus på unga som varken arbetar eller studerar
Svenska ESF-rådet har beviljat en ansökan från Folkbildningsrådet om en satsning på närmare 40 miljoner kronor. Satsningen riktar sig till unga som varken arbetar eller studerar och kommer att starta redan under januari 2025.
I Sverige finns över 130 000 personer mellan 16 och 29 år som varken arbetar eller studerar, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Utan stöd riskerar många att fastna i långvarigt utanförskap, vilket kan leda till både ohälsa och stora samhällskostnader.
Den nya satsningen, FolkisUng, kommer att genomföras av Folkbildningsrådet i samverkan med åtta folkhögskolor som ska samarbeta med tretton kommuner. Tillsammans ska man ta fram långsiktiga lösningar som främjar deltagarnas etablering och delaktighet i samhället.
– Genom FolkisUng vill vi stärka och inspirera deltagarna, och ge dem de verktyg de behöver för att ta kontroll över sin framtid. Det är ett viktigt första steg för att minska ungas utanförskap på arbetsmarknaden, säger Beatrice Gustafsson, projektledare på Folkbildningsrådet.
Målet med satsningen är att 560 personer ska få stöd att hitta vägar till arbete eller vidare studier. Projektets arbetssätt ska också utmynna i en modell som kan delas med andra folkhögskolor och kommuner.
– Vi är väldigt glada över att ESF har beviljat medel till denna satsning. Att unga som varken arbetar eller studerar erbjuds en väg till studier och arbete är angeläget både för deltagarna och för samhället. Folkhögskolorna har lång erfarenhet och bevisat framgångsrika metoder från att arbeta med den här målgruppen, en kunskap som är central i detta arbete, säger Anna-Karin Lindblom, Folkbildningsrådets generalsekreterare.
Om FolkisUng
- FolkisUng startar i januari 2025 och avslutas i april 2027. Folkbildningsrådet är projektägare. Samverkansparter är Fridhems folkhögskola, Hjälmared folkhögskola, Hola folkhögskola, Kyrkeruds folkhögskola, Litorina folkhögskola, Västerbergs folkhögskola, Ädelfors folkhögskola och Örebro Folkhögskola.
- Målgrupp för projektet är unga som varken arbetar eller studerar. Det handlar om personer som under ett år har haft en arbetsinkomst under ett visst prisbasbelopp, inte fått studiemedel eller varit registrerade för utbildning. Gruppen inkluderar även unga som inte aktivt söker arbete.
- Medfinansiering kommer från Svenska ESF-rådets nationella utlysning ”Unga till arbete i stället för utanförskap”.