Förslag: Folkbildningsrådet kan synliggöra och verifiera ungas ideella engagemang

Leende tonårstjej med rosa hår och armarna i kors.

En utredning föreslår att Folkbildningsrådet kan få i uppdrag att ta fram ett system för digitala mikromeriter. Syftet är att synliggöra och verifiera den kompetens unga förvärvar genom ideellt arbete.

Folkbildningsrådet Politik
Senast uppdaterad:

Den andel av befolkningen som är aktiva i föreningslivet har minskat över tid. Det gäller även engagemanget bland unga. Hösten 2023 tillsatte regeringen därför en utredning med uppdrag att ta fram förslag på hur ungdomars engagemang och insatser i civilsamhället skulle kunna erkännas och uppvärderas. Syftet var också att skapa starkare incitamenten för fler att engagera sig.

Utredningen, som letts av Charlotte Ryd, har nu lämnat en departementspromemoria med förslag till socialminister Jakob Forssmed. Ett av huvudförslagen är att Folkbildningsrådet ska få ett övergripande ansvar för att etablera ett system för digitala mikromeriter. Syftet med systemet ska vara att synliggöra och verifiera de erfarenheter och den kompetens som ungdomar förvärvar genom ett ideellt engagemang. Utredningen föreslår att Folkbildningsrådet tilldelas 3 miljoner 2025 och därefter 2 miljoner årligen för personal, utveckling av systemet samt för informationsinsatser. 

Bland övriga förslag finns ett ungdomspris som årligen ska delas ut av länsstyrelserna samt utlysningar av medel för genomförande av ledarutbildningar och mentorsprogram. Utredningen föreslår även att Skolverket ges i uppdrag att ta fram ett utvecklingsprogram med inriktning på föreningskunskap för grundskolan.

– Samhället behöver bli bättre på att uppmärksamma och synliggöra det engagemang och insatser som unga gör genom sitt deltagande inom olika civilsamhällesorganisationer. Jag ser fram emot att läsa utredningen i sin helhet och påbörja hanteringen av förslagen, säger Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.