Från utanförskap till nystart när folkhögskola satsar nytt

I kursen Nystart på Nordiska folkhögskolan kan den som inte avslutat grundskola eller gymnasieskola få extra hjälp att hitta tillbaka till studierna. Genom ett anpassat upplägg och tydliga rutiner kan deltagare som tidigare haft negativa erfarenheter i skolan bygga upp sitt förtroende för skolmiljön igen.

Folkhögskola Utbildning
Senast uppdaterad:

På Nordiska folkhögskolan utanför Kungälv erbjuds sedan i höstas kursen Nystart som en variant av skolans allmänna kurs. Inom kursen ges extra stöd för personer som tidigare inte kunnat slutföra sina studier, och som har hamnat långt från både studier och arbete. Det var efter dialog med kompetenscentrum i Kungälvs kommun som skolan fick upp ögonen för behovet av alternativa utbildningsmöjligheter för målgruppen.

– Nystart är ett sätt att fånga upp personer som tidigare hamnat utanför både studier och arbetsliv. I den grupp vi har på kursen nu har vi deltagare som exempelvis drabbats av utmattning, med problematisk skolfrånvaro som konsekvens. Vi har också flera personer som har negativa skolerfarenheter och som behöver stärka sin självtillit i förhållande till studier och skolgång. Därför är vår första och största prioritet att Nystart ska vara en plats där man trivs och vill vara, berättar Axel Lagerfors, lärare på kursen.

Alla deltagare har i nuläget behov av en anpassad skolgång, och delar erfarenheter av att inte ha känt sig hemma i skolmiljön tidigare. Tydliga rutiner och ett extra stort utrymme för individuella anpassningar är därför en kärna för verksamheten. Kreativa och praktiska arbetsformer är en hjälp i undervisningen, och lärare från skolans estetiska kurser deltar i klassrummet i någon form varje vecka.

I kursen ingår ämnena svenska, matematik, engelska och samhällskunskap på grundskole- och gymnasienivå, och målet är att deltagarna ska kunna fortsätta med någon form av studier eller arbete efter kursen. Som en del i det jobbar skolan aktivt för att skapa samverkan med aktörer som kompetenscentrum och arbetsförmedlingen lokalt.

– Ett sådant här steg i livet är viktigt både för individen och för samhället. Folkhögskolorna har lång erfarenhet av att arbeta med den här målgruppen och kan erbjuda deltagare en väg till vidare utbildning eller arbete – en nystart, säger Madlene Roth, handläggare på Folkbildningsrådet.

På bild: kursens lärare Andrea Dunne och Axel Lagerfors
Fotograf: Sanna Levelius