Nytt projekt ska motverka ofrivillig ensamhet bland äldre
Studieförbundet Sensus krokar arm med Hembygdsförbundet för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre. Nästa år inleds ett treårigt projekt i Stockholms län.
Sensus ska de kommande åren ta sig an en av vår tids stora samhällsutmaningar – ofrivillig ensamhet bland äldre. I ett projekt med stöd från Allmänna Arvsfonden inleds nu en treårig satsning tillsammans med Stockholm Läns Hembygdsförbund.
– Hembygdsrörelsen har en stark tradition av lokal gemenskap, men många äldre hittar inte dit. Sensus kan bidra till att nå nya målgrupper, vilket i sin tur möjliggör för hembygdsföreningarna att utvecklas, säger projektledaren Daniela Ibañez på Sensus.
Projektet kommer att jobba uppsökande för att nå fler utrikes födda seniorer. Genom engagerande aktiviteter och riktad information hoppas man kunna locka även de som är nya på bygden.
– Alla har något att berätta, och allas berättelser räknas! Att ha lämnat en hembygd är också en viktig erfarenhet och kanske kan den stärka engagemanget för platsen där man lever i dag. Vi vill bidra till gemenskap och skapa förutsättningar för människor att mötas. Därför ser vi stor potential i hembygdsrörelsen, säger Daniela Ibañez.
Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med hembygdsföreningar i Stockholms län samt med hemtjänst och seniorföreningar i flera kommuner. På sikt hoppas Sensus att metoderna kan spridas i landet, så att fler äldre kan dra nytta av initiativet.
– Ofrivillig ensamhet är ett växande problem som uppmärksammas alltmer idag. Initiativ som detta visar hur folkbildningen kan gå före och snabbt bidra till positiva förändringar i människors vardag. Studieförbunden spelar en viktig roll i lokalsamhället genom sitt breda samarbete med olika aktörer, säger Amanda Stjärnqvist, handläggare på Folkbildningsrådet.
Projektet “I sällskap - Sensus och Hembygdsförbundet krokar arm för att minska ofrivillig ensamhet hos äldre” startar 2025 och kommer att pågå under tre år.
Om ofrivillig ensamhet
I Folkhälsoenkäten 2022 uppgav omkring en fjärdedel av de tillfrågade över 65 år att de upplever besvär kopplade till ensamhet och isolering. Flera studier, både svenska och internationella, visar att det finns ett tydligt samband mellan ensamhet och psykisk och fysisk ohälsa, suicidtankar och förtida död. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att föreslå en nationell strategi för att minska ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser. Uppdraget ska vara klart i början av 2025.
Källa: Folkhälsomyndigheten.