Nytt utredningsförslag kan slå hårt mot studieförbunden
Subventionsbrottsutredningen har föreslagit en ny straffrättslig reglering om skydd för statliga stöd till företag, vilken även skulle påverka folkhögskolor och studieförbund. Folkbildningsrådet betonar i sitt remissvar att nya regleringar som berör anslaget till studieförbund och folkhögskolor behöver utformas med hänsyn till folkbildningens särskilda förutsättningar.
Subventionsbrottsutredningens uppdrag var att kartlägga och analysera statliga stöd till företag och andra juridiska personer, och att föreslå hur ett nytt straffrättsligt skydd för statliga stöd skulle kunna utformas. I sitt betänkande föreslår utredningen att det ska införas en ny straffrättslig reglering som omfattar statliga företagsstöd. Dessutom föreslås att underrättelseskyldigheten vid felaktiga utbetalningar utvidgas till att gälla även för statliga stöd till företag och andra juridiska personer. I dag gäller lagen endast för utbetalningar till enskilda personer.
– Folkbildningsrådet har i sak inte något att invända mot de föreslagna lagarna om subventionsbrott och underrättelseskyldighet. Vi ställer oss däremot tveksamma till att folkbildningsanslaget ska omfattas av den nya lagen, innan en analys har gjorts där hänsyn till folkbildningens särskilda förutsättningar tas. Exempelvis baseras inte stödet till folkbildningen på en tydlig ansökan, vilket de övriga kartlagda statsbidragen gör. Det gör att avgränsningen av det straffrättsliga ansvaret blir otydlig, säger Anna-Carin Bylund, senior rådgivare på Folkbildningsrådet.
Kostnaden för det ökade uppföljningsarbetet hos Ekobrottsmyndigheten, domstolarna och Kriminalvården beräknas landa på cirka 60 miljoner kronor enligt utredningen. En del av detta ska enligt förslaget finansieras med minskade anslag till studieförbunden, något Folkbildningsrådet avstyrker. Om den föreslagna lagändringen skulle gå igenom i sin helhet skulle studieförbunden vara med och finansiera arbetet med 26 miljoner kronor i minskat anslag.
– Folkbildningsrådet finner det orimligt att studieförbunden ska stå för en så stor del av finansieringen. Utredningen själv pekar på att det är inom andra sektorer utanför civilsamhället som den största andelen av de utredda stöden finns, och därmed är det där de större riskerna ligger, poängterar Anna-Carin Bylund.