Remissinstanserna: behåll självförvaltningsmodellen
Den 9 december gick tiden ut för att lämna synpunkter på Folkbildningsutredningens betänkande. En överväldigande majoritet av remissvaren instämmer i utredningens rekommendation: att Folkbildningsrådet och därmed folkbildningens självförvaltningsmodell ska bevaras.
Folkbildningsutredningens betänkande Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid lämnades in i juni och har nu varit på remiss. Folkbildningsrådets analysenhet har gjort en första sammanställning av de inkomna 169 remissvaren, varav 18 spontansvar.
– Det är glädjande att så många instanser har valt att svara på remissen, inte minst för att det visar på det stora engagemanget från bland annat civilsamhället. I svaren finns en stor enighet, med en stark vilja att bevara folkbildningens frihet och flexibilitet, säger Johan Ernestam, chef för Analysenheten på Folkbildningsrådet.
Självförvaltningsmodellen, att staten håller armlängds avstånd till folkbildningen, får i princip enhälligt stöd i remissvaren. En oberoende extern utvärdering välkomnas av många, samtidigt som en oro över ökade administrativa kostnader uttrycks. Ett flertal remissinstanser tycker att detta är något staten bör kompensera.
I likhet med Folkbildningsrådet anser de flesta remissinstanser att det föreslagna nya målet för folkbildningspolitiken "höjd bildningsnivå, höjd utbildningsnivå och ökad delaktighet i samhället" är en god grund, men att demokrati uttryckligen bör tillföras målet. Utredningens förslag till delmål får kritik för att vara för kvantitativa och snäva.
– Det har varit ett intressant arbete att sammanställa och analysera remissvaren. Vi hoppas nu på att remissinstansernas stora stöd för självförvaltningsmodellen och synpunkter på föreslagna mål och delmål får gehör, avslutar Johan Ernestam.
Foto: Kerstin Westeson