Samtalsgrupp för efterlevande ger stöd i sorgen
Hur fortsätter en leva när någon en älskar tar sitt eget liv? I Östersund har Medborgarskolan tillsammans med nystartade föreningen Hope startat samtalsgrupper om just detta. Syftet är att skänka kraft till efterlevande som förlorat en närstående i suicid.
Föreningen Hope startades förra året av fyra kvinnor som alla förlorat ett barn i suicid. I mitten av augusti höll två av grundarna, Catrine Gyllenberg och Susanne Mets, ett möte i Östersund om hur livet ändå kan gå vidare. Medborgarskolan och Hope har sedan dess tillsammans tagit initiativ till flera sådana möten på olika orter med förhoppningen att inspirera till lokala samtalsgrupper.
– Det har länge varit tabu och svårt att prata om suicid, så det känns väldigt viktigt att sprida kunskap och göra det pratbart. Vi är glada att kunna stötta Hopes arbete, säger Susann Hellström, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan i Östersund.
Suicidanhöriga drabbas ofta av komplicerad sorg med motstridiga känslor som kan vara svåra att hantera. Det är vanligt att också känna ilska, skuld och skam. Många efterlevande får dessutom egna självmordstankar och då kan det hjälpa att träffa andra i en liknande situation.
Susann Hellström vet att det kan ta tid att få i gång en grupp kring ett så känsligt ämne. Just gemenskapen, att få vara en stund tillsammans med människor som förstår, kan vara lika viktig som samtalen och de faktiska orden som sägs. Gott fika och en varm gemenskap väntar därför de som vill komma till höstens samtalsgrupper hos Medborgarskolan i Östersund.
– Samtalsgrupper som den här visar på en av folkbildningens största styrkor, att möta människor där de befinner sig i livet. Samtalen och gemenskapen som uppstår i en studiecirkel är så väldigt viktiga och ibland kan de faktiskt rädda liv, säger Rebecka Svensén, enhetschef på Folkbildningsrådet.