Trygghet och inflytande leder till framgång på allmän kurs

Glada ungdomar på på promenad i soligt höstlandskap.

Folkbildningsrådet har genomfört en utredning om kvalitet på folkhögskolans allmänna kurs. Syftet är att få syn på vilka upplägg och arbetsformer som är framgångsrika för målgrupperna inom allmän kurs.

Folkhögskola
Senast uppdaterad:

Undersökningen av allmän kurs är en del i en större översyn av statsbidragsvillkoren för folkhögskolorna. På sikt ska det resultera i ett nytt statsbidragssystem.

– Vår ambition är att fånga och sprida den allmänna kursens framgångsfaktorer och på så vis bidra till utveckling och ökad kvalitet. På lång sikt ser vi att det kan stärka folkhögskolan som utbildningsform och tydliggöra dess särart gentemot andra utbildningsformer, säger Karin Gustavsson, handläggare på Folkbildningsrådet och ansvarig för utredningen.

Utredningen har genomförts under läsåret 2023/24. 152 skolor har besvarat en enkät och 183 personer deltagit i samtal med utredarna.

– Rapporten ger oss en bred bild av hur man jobbar inom allmän kurs idag samt vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Det här är kunskaper vi på Folkbildningsrådet behöver när vi formulerar villkor, säger Karin Gustavsson.

Vad är då kvalitet på allmän kurs? Här är några av de faktorer för kvalitet som lyfts fram i rapporten:

  1. En trygg grupp. Trygghet och sammanhållning är avgörande för studieframgång. Att tillhöra en grupp främjar närvaro, motivation och lärande.
  2. Tematiskt och ämnesövergripande arbete. Många deltagare uttrycker att ett tematiskt inriktat och ämnesintegrerat upplägg leder till studieframgång. Enligt rapporten är ett sådant arbetssätt särskilt gynnsamt för deltagare som har svårt med uthållighet, fokus och motivation liksom för deltagare med annat modersmål än svenska.
  3. Deltagarinflytande. Många deltagare beskriver framgång utifrån möjligheten att ha inflytande över studiernas innehåll och upplägg.
  4. Skolgemensamt arbete. Här kan skolorna kan göra mer för att skapa en jämlik och demokratisk mötesplats. Många folkhögskolor lyckas inte fullt ut med att skapa möten och utbyten mellan olika grupper på skolan.

Om allmän kurs

  • Folkhögskolans allmänna kurs riktar sig till den som saknar grundskole- och gymnasieutbildning och därför har svårt att studera vidare eller etablera sig på arbetsmarknaden. Innehåll och längd anpassas efter deltagarnas förkunskaper och ambitioner. Den som blir klar med kursen kan söka vidare till yrkeshögskola, högskola eller universitet.
  • Allmän kurs ska utgöra minst 15 procent av en folkhögskolas statsbidragsfinansierade verksamhet. År 2023 utgjorde den 41 procent av den totala statsbidragsfinansierade folkhögskoleverksamheten i Sverige.
  • Två stora målgrupper dominerar allmän kurs. Av knappt 19 000 deltagare år 2023 var 8 300 deltagare utrikes födda och 7 500 hade en eller flera funktionsnedsättningar.