Artister i upprop mot neddragningar på studieförbunden

Flera kända svenska artister, däribland Jill Johnson, Ghost och E-type, medverkar i ett upprop mot nedskärningarna i statsbidraget till studieförbunden. Uppropet lyfter särskilt fram vikten av subventionerade replokaler för ungas möjlighet att utöva musik.
Uppropet görs i form av en film där en stor del av Sveriges artistelit och ett flertal unga musiker uttrycker sin oro över den minskade tillgången till replokaler. Flera välkända namn vittnar om vad replokaler betytt för dem under uppväxten.
”Jag är säker på att varje ’problemunge’ som plockar upp en pensel eller en gitarr och ges tillgång till en ateljé eller replokal är en stor vinst för samhället” citeras Lars Winnerbäck i filmklippet, som premiärvisades under Grammisgalan den 27 mars.
Bakgrunden till uppropet är att regeringen minskat statsbidraget till studieförbunden med 250 miljoner kronor under 2024 och ytterligare 100 miljoner kronor 2025. Inför 2026 planeras en ytterligare minskning med 150 miljoner kronor. Uppropet är en del av en kampanj från intresseorganisationen Studieförbunden i samverkan, som också är en av Folkbildningsrådets tre medlemsorganisationer.
Färre lokaler och minskad personal
Folkbildningsrådets rapport Nedskärningarnas konsekvenser som släpptes i februari visar att nästan alla lokalavdelningar inom studieförbunden påverkats negativt av de senaste årens ekonomiska förändringar. Lokaler har stängts, stödet till föreningar och kulturverksamhet har minskat, och närvaron i mindre orter har blivit svagare. Förändringarna märks också i personalnedskärningar.
Enligt Studieförbunden i samverkan innebär de minskade anslagen att en tredjedel av landets replokaler förvinner. Omkring 20 000 personer riskerar att bli utan replokal och värst drabbas landsbygderna.
Långsiktiga satsningar nödvändiga
Folkbildningsrådet har i sitt budgetunderlag till regeringen begärt att den planerade neddragningen för 2026 stoppas.
– När replokaler stängs och verksamhet försvinner riskerar vi att tappa ungas kreativitet, engagemang och röster. Ska det även i fortsättningen vara möjligt att ägna sig åt musik och kultur på fritiden oavsett var i landet man bor, så behövs tillräckliga och långsiktiga resurser, säger Anna-Karin Lindblom, generalsekreterare för Folkbildningsrådet.