Digital kurs om Tornedalen engagerade deltagare i hela landet

Under höstterminen 2024 arrangerade Tornedalens folkhögskola den digitala kursen "Tornedalen i historia och nutid". Ett trettiotal deltagare från hela landet fick under kursen fördjupa sig i Tornedalens historia, språk och kultur genom diskussioner och föreläsningar.
Kursen syftade till att öka kunskapen om tornedalingar, kväner och lantalaiset, vilka tillsammans utgör en av Sveriges minst kända nationella minoriteter. Ett viktigt tema under kursen var Tornedalens historia i relation till det svenska majoritetssamhället.
Assimilationspolitik och revitalisering
Deltagarna fick ta del av berättelser om språkpolitikens påverkan på minoritetsspråket meänkieli och den svenska statens tidigare assimilationspolitik. Diskussioner kring identitet, historisk marginalisering och revitalisering av tornedalsk kultur var centrala inslag.
– Det var mycket glädjande att se söktrycket när vi öppnade ansökan till kursen. Vi ville skapa en plats där deltagarna får utforska sina rötter och förstå den politiska utveckling som format minoriteten. I den här kursen fick deltagarna skrapa på ytan av ämnen såsom matkulturen i Tornedalen, historia om vår minoritet och försvenskningsprocesser för att nämna ett axplock, säger Johan Taavo, rektor på Tornedalens folkhögskola.
Historia och nutid
Flera gästföreläsare deltog under kursen. Professor emeritus Lars Elenius berättade om Tornedalens historia från 800-talet till 1700-talet, och idrottsprofilen Charlotte Kalla delade personliga erfarenheter av att växa upp i Tornedalen i nutid. Deltagarna fick även reflektera över framtiden för minoriteten, dess språk och kultur.
– Folkbildningens styrka ligger i att skapa sammanhang där människor kan utforska sin historia och identitet tillsammans. Denna kurs visar hur folkbildning kan bidra till ökad förståelse för berättelser och teman som tidigare inte fått så stor plats i historieskrivningen, säger Martin Gemzell, handläggare på Folkbildningsrådet.
Stort intresse framåt
Till våren planerar Tornedalens folkhögskola att anordna en öppen seminarieserie för alla intresserade.
– I utvärderingen av kursen såg vi att intresset för fördjupningskurser är mycket stort, vilket vi förstås är glada för och tar med i planeringen framåt, säger Johan Taavo.
Foto: Tornedalens folkhögskola