Hållbar livsstil i fokus på Malungs folkhögskola

Bild där deltagare på Malungs folkhögskola bakar bröd som en del av Hållbar livsstil-profilen. Deltagarna är inte i fokus utan syns i bakgrunden. I Förgrunden syns mjöliga brödkavlar.

På Malungs folkhögskola får deltagarna på allmän kurs möjlighet att utforska hållbarhet ur flera perspektiv. Genom profilen Hållbar livsstil kombineras praktiska färdigheter med ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Folkhögskola Omställning och hållbarhet
Senast uppdaterad:

Att leva hållbart kan betyda flera olika saker. Många tänker kanske på miljön och klimatet; på hur vårt sätt att leva påverkar planeten och framtiden. Men hållbarhet handlar också om arbetsvillkor och levnadsförhållanden här och nu. Dessutom finns en personlig hållbarhet som handlar om att livet ska gå ihop. I tider av stigande priser har ekonomin blivit en utmaning för allt fler. På Malungs folkhögskola kombineras de här betydelserna.

– När vi arbetar med frågor om hållbarhet och ekonomi utgår vi från deltagarnas egna behov och förutsättningar. Genom att få en tydligare förståelse för sin egen situation väcks ofta en naturlig nyfikenhet, vilket skapar möjligheter att lyfta blicken och se de större sammanhangen, säger Emelie Starö Frisk och Kerstin Wikers Persson, som undervisar inom Hållbar livsstil på Malungs folkhögskola.

Allmän kurs ger behörighet till vidare studier men kan ha olika inriktningar; så kallade profiler. Genom Hållbar livsstil-profilen får deltagarna lära sig alltifrån att baka eget bröd till att planera sin privatekonomi och göra månadsbudget. Dessutom förs samtal om hur de egna valen hänger ihop med världen runtomkring.

 – Kursen tar avstamp i aktuella samhällsutmaningar och ger deltagarna redskap för att stärka sig själva samtidigt som de bidrar till att lyfta andra, säger Christin Löfstrand, rektor på Malungs Folkhögskola.

På Allmän kurs med hållbar livsstil får deltagarna använda resurser från närmiljön, som exempelvis när de plockar bär och svamp, fermenterar grönsaker och bakar i vedeldad ugn. Dessutom ingår textilt hantverk som att spinna garn och tova ull. För många deltagare blir kursen en chans att sätta en ny riktning i livet. Att välja hållbarhet som profil blir ett avstamp även för den personliga utvecklingen och öppnar dörren för ett större samhällsengagemang.

– I folkbildningen kan människor tillsammans skapa verktyg för att medvetet navigera i livets många vägval. Alla har inte samma ekonomiska förutsättningar, men vi kan alla agera medvetet för både personlig och social hållbarhet. Det finns ett stort intresse för hållbarhetsfrågor som kombinerar det personliga, det samhälleliga och det globala, vilket Malungs folkhögskola har tagit fasta på, säger Johanna Winbladh, utredare på Folkbildningsrådet.