Institutet för mänskliga rättigheter: Folkbildningen viktig för allas rätt till bildning, utbildning och kultur

Tre personer står utanför en byggnad och pratar med varandra.

Folkbildningens betydelse för rätten till utbildning och delaktighet i samhället lyfts i Institutet för mänskliga rättigheters ”Årsrapport 2025 om mänskliga rättigheter”. Institutet pekar på att minskade statsbidrag riskerar att slå hårt mot utsatta grupper.

Mänskliga rättigheter Statsbidrag
Senast uppdaterad:

I sin rapport betonar Institutet för mänskliga rättigheter att folkbildningen spelar en central roll i att säkerställa allas rätt till utbildning. Studieförbund och folkhögskolor erbjuder en viktig alternativ utbildningsväg för personer som annars har svårt att få tillgång till traditionell utbildning, såsom nyanlända personer och personer med funktionsnedsättning.

Institutet för mänskliga rättigheter framhäver att både FN:s barnrättskommitté och ESK-kommittén har förtydligat att rätten till utbildning inte enbart gäller formell utbildning, utan att den även omfattar det bredare konceptet bildning.

Trots detta fortsätter statsbidragen till folkbildningen att minska. Enligt rapporten har regeringen inte gjort en fullständig konsekvensanalys av hur nedskärningarna påverkar rätten till utbildning. Minskade resurser kan leda till att studieförbund får dra sig tillbaka från mindre orter, vilket i sin tur riskerar att begränsa utbildningsmöjligheter för utsatta grupper.

– Folkbildningen är en av de viktigaste arenorna i det demokratiska och inkluderande samhället. För att allas rätt till utbildning ska kunna förverkligas är det avgörande att folkbildningen har långsiktiga förutsättningar att verka, säger Anna-Karin Lindblom, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.

Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos