Mat som kulturarv – ny kokbok förenar människor

Bild på matlagning, vegansk pizza.

Mat bär på identitet, kultur och historia. Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV) har tagit fram en ny kokbok med recept hämtade från studieförbundets många föreningssamarbeten runtom i landet. Den nya boken visar upp olika matkulturer och ska fungera som en brygga mellan människor.

Studieförbund Etablering och integration Kultur
Senast uppdaterad:

Mat som kulturarv, så heter den nya kokboken som har vuxit fram genom möten, samtal och gemensam matlagning. I sann folkbildningsanda har recepten provlagats i grupper bestående av deltagare med olika bakgrunder. Förutom själva recepten har de också berättat för varandra om traditioner och historia.  

– Det finns mycket att lära sig om hur andra kulturer är uppbyggda genom att se vad de har på sitt matbord. Det är väl det som är folkbildning? Att man är nyfiken och ser möjligheter att skaffa nya kunskaper, säger Sabaheta Vehabovic, verksamhetsutvecklare på NBV och projektledare för Mat som kulturarv, i ett citat på NBV:s hemsida.

Med start under våren 2025 kommer boken användas som studiematerial i nya studiecirklar över hela landet. Med över 60 recept från 20 olika grupper är målet att inspirera till möten genom matlagning och bakning från olika kulturer. Fysiska böcker kommer finnas på alla NBV-kontor och det går också att ladda ner boken digitalt. Boken släpps officiellt lördagen den 15 februari.

– Matlagning är ett tydligt exempel på hur människor lär sig genom att göra och skapa tillsammans. Det informella lärandet, som är så viktigt i folkbildningen, handlar om just detta. Det finns en tydlig längtan hos oss människor, att dela med oss och berätta, att förstå mer av varandra, säger Thor Rutgersson, presskommunikatör och internationell samordnare på Folkbildningsrådet. 

Relaterad information 

Kokboken Mat som Kulturarv