Ny digital utbildning ger verktyg mot sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier och kränkningar är fortfarande ett stort problem på många arbetsplatser. Med den nya digitala utbildningen "Förebygg och grip in" vill Sensus studieförbund och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr skapa tryggare arbetsmiljöer.
Utbildningen riktar sig till arbetsgivare, hr, arbetsmiljöombud och fackliga representanter, och ger konkreta verktyg för att identifiera, hantera och förebygga sexuella trakasserier och andra former av kränkningar. Den bygger på tre moduler: en juridisk översikt av diskriminerings- och arbetsmiljölagen, normkritiska perspektiv på arbetsplatskultur, och praktisk ingripandeträning.
– Vi såg en tydlig kunskapslucka kring hur arbetsgivare kan arbeta förebyggande. Med den här utbildningen vill vi ge både teori och konkreta verktyg som stärker handlingskraften på arbetsplatser, säger Annika Heikkinen, verksamhetsledare på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr, Sensus studieförbund.
Enligt en färsk rapport från Fackförbundet ST är sexuella trakasserier fortfarande ett utbrett problem på arbetsmarknaden, och insatser som dessa kan vara en del i att förändra arbetsplatskulturer. En utvärdering från Örebro universitet visar att deltagarna känner sig tryggare i att agera mot både subtila och mer påtagliga kränkningar efter att ha gått igenom de tre modulerna.
– Folkbildningens pedagogik och arbetssätt passar väl för att ta sig an svåra frågor som kränkningar och trakasserier. Vi hoppas att många arbetsplatser kommer att ta chansen att använda sig av utbildningen framöver, säger Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildningsrådet.
Utbildningen Förebygg och grip in har utvecklats i samarbete med fackförbunden Vårdförbundet, Polisförbundet och Samordningen Metoo-uppropen.
På bild: Sensus medarbetare Sara Björk, projektledare, Annika Heikkinen, verksamhetsledare, och Maria Refai, jurist. De har alla varit med i arbetet med utbildningen.
Foto: Emmalina Blomberg.