Stort intresse för folkhögskolan som utbildningsform när Folkbildningsrådet träffade utbildningsutskottet

När Folkbildningsrådet besökte riksdagens utbildningsutskott var engagemanget stort kring folkhögskolans betydelse för utbildning, bildning, inkludering och vägar vidare till arbete och studier.

Folkhögskola Politik
Senast uppdaterad:

Folkbildningsrådet beskrev hur folkhögskolorna når deltagare som står långt från andra utbildningsvägar, och hur utbildningsformen ger utrymme för såväl ämneskunskaper som personlig utveckling och samhällsengagemang. Folkhögskolans pedagogiska utgångspunkt i deltagargruppen och det gemensamma lärandet lyftes som särskilt viktiga faktorer för att nå personer som andra utbildningsformer har haft svårt att nå.

– Det fanns ett stort intresse i utskottet för att förstå hur folkhögskolorna fungerar och vilken roll de spelar, särskilt för dem som står utanför arbete och utbildning och som behöver en väg att komma vidare. Vi visade på folkhögskolans konkreta betydelse och resultat, både för framtidsmöjligheter och för samhällets kompetensförsörjning, säger Anna-Karin Lindblom. Folkhögskolornas kompensatoriska roll lyftes särskilt fram.

Folkbildningsrådet belyste även hur de senaste årens nedskärningar påverkar verksamheten. Minskade resurser har lett till att kurser fått ställas in och att möjligheten att möta deltagarnas behov begränsats.

– Samtalet visade att det finns en vilja att förstå folkbildningens villkor. Folkhögskolorna har en viktig funktion som komplement till det formella utbildningssystemet, men de behöver långsiktiga förutsättningar och en bättre finansiering för att kunna fortsätta göra skillnad, säger Anna-Karin Lindblom.

Foto: Camilla Svensk/Sveriges riksdag