Studiecirkeln Scarlet gjorde succé på Sweden Rock
Som ett knytnävsslag i ansiktet. Så beskriver svenska metalartisten Scarlet sin musik. Knappast sinnebilden av en studiecirkel – ändå är det faktiskt precis det Scarlets band är. ”Att starta en studiecirkel var typ det bästa jag gjort”, säger hon.
Scarlet dök upp häromåret och tog den svenska metalscenen med storm. I år har hon spelat på bland annat Sweden Rock och Gefle Metal Festival. Skivkontraktet är fixat och nu är siktet på en internationell karriär.
– Det har gått fort, men jag är inte förvånad. Jag vet vad jag vill med det här och allt har gått enligt min plan, säger Scarlet, som endast vill bli känd under sitt artistnamn.
– Jag har två ambitioner för projektet: främst att förändra metalscenen och bereda väg för andra kvinnor. Men också att få jobba med musik i stor, internationell kontext och tjäna pengar på det. Det behövs bra, kvinnliga akter.
Lyfter samarbete med studiefrämjandet
Känslan för tajming och kunskaper om marknadsföring är viktiga komponenter i Scarlets framgångar. Men hon lyfter också sitt samarbete med Studiefrämjandet som enormt viktigt för att komma dit hon är.
– Genom dem har jag fått coachning, tillgång till replokal och inspelningsstudio. Det har varit enormt mycket värt! Sen måste man förstås vara väldigt engagerad och jobba hårt själv också.
Scarlet drivs som en studiecirkel hos Studiefrämjandet. Det innebär bland annat att bandets 10 medlemmar är deltagare i en studiecirkel hos Studiefrämjandet. När man registrerat sig får man en musikhandläggare från förbundet som coachar en.
– Vår kontaktperson Daniel är superbra: han ger tips, råd, kontakter… Det är så skönt att ha det stödet och den kompetensen han bidrar med. Dessutom vet jag att han verkligen vill vårt bästa, han tänker inte ”what’s in it for me” som resten av branschen. Studiefrämjandet har ju inget vinstintresse i oss, så vi vet att stödet är genuint. När jag fick tipset om att registrera oss som studiecirkel var jag tveksam, men det visade sig vara typ det bästa jag gjort!
Folkbildningen – ett fundament i svenskt musikliv
Att studieförbunden stöttar artister som Scarlet är inget ovanligt – tvärtom. Att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet är ett av statens syften med stödet till folkbildningen (det vill säga studieförbunden och folkhögskolorna). Under 2018 samlades 317 300 cirkeldeltagare under ämnesområdet Konst, musik och media. 135 000 av dem ägnade sig åt musik. Förbundens kulturprogram – konserter, konstutställningar, teater och litteraturevenemang – beräknas ha nått nästan 20 miljoner deltagare 2018.
Något som utmärker Studieförbundens och folkhögskolornas kulturverksamheter är att de bygger på delaktighet och eget skapande. Folkbildningen fungerar därmed som en kompletterande kraft till den institutionella kulturen.