Vägen till drömjobbet gick via folkhögskolan
Viktor Uppman gick från att vara arbetslös och sakna kompletta gymnasiebetyg till drömjobbet som speldesigner. Vägen gick via Studiemotiverande kurs och allmän kurs på folkhögskola. "Min sociala fobi försvann och det förändrade mycket" säger han.
För många människor blir folkhögskolan en andra chans: ett alternativ till Komvux och en helt annan typ av bildningsmiljö än de man tidigare mött. En av dem som hittade rätt via folkhögskolan är Viktor Uppman. För honom blev folkhögskolan viktig – inte minst på det sociala planet.
Viktor var i tidiga tonåren när han fick en aspergerdiagnos. Efter diagnosen hamnade han i en specialklass i skolan, men det räckte inte hela vägen till behörighet.
– Jag hade alltid vetat att jag ville studera vidare, men det var inte så lätt. Jag hade social fobi som hindrade mig från att våga vissa saker. Till exempel hade jag inte åkt buss ensam på flera år när jag gick ut gymnasiet. Jag hade svårt att motivera mig till närvaro i skolan.
Folkhögskolan blev nyckeln till vidare studier
Efter gymnasiet blev han först arbetslös. Men efter några månader fick han en plats på folkhögskolan Färnebo i Gävle, på en studiemotiverande folkhögskolekurs. Kursen fungerar som en mjukstart där man blir lotsad in i folkhögskolans värld. Istället för vanliga lektioner pratar man mycket och kommer in i lärandet gradvis. Viktor trivdes, på ett sätt han inte gjort i skolan innan:
– Min sociala fobi började försvinna och jag fick kompisar. Jag började hänga med folk ... Så hade det inte varit tidigare.
Viktor bestämde sig för att fortsätta på Färnebo efter den studiemotiverande kursen. Det blev allmän linje, där han läste tre terminer och fick de behörigheter han saknade från gymnasiet.
Viktor som drömde om en karriär inom spelbranschen valde att söka sig vidare till en yrkeshögskola för speldesign. Där träffade han andra som liksom han hade spel som passion. I våras gick han sista terminen på spelutbildningen och gjorde praktik på spelföretaget Rovio. Där har han fortsatt jobba som trainee efter examen. Förhoppningen är att han ska bli kvar och få fast anställning i höst.
2018 utfärdade folkhögskolorna drygt 1900 intyg om grundläggande behörighet för studier vid högskola, och 480 behörigheter för studier vid yrkeshögskola. För många personer fungerar folkhögskolan som ett alternativ till Komvux – som ger dem en väg in i studievärlden och vidare.