Ny podcast ger perspektiv på folkbildningen

Felicia Hedström och Ola Bo Larsson, programledarna för Folkbildningspodden. De står framför ett grönt draperi och tittar in i kameran.

Tankesmedjan Arena Idé har startat en ny podcast om folkhögskolor och studieförbund med samtal om branschen, politiken, arbetet och idéerna bakom folkbildningen. Målet är att presentera både nyheter och diskussion från folkbildningsvärlden på ett lättillgängligt och spännande sätt.

Senast uppdaterad:

Folkbildningspodden riktar sig till alla som arbetar med folkbildning, eller som är nyfikna på frågor som rör studieförbund och folkhögskolor. Ola Bo Larsson ansvarar för bevakningen av kultur och folkbildning på Arena idé – och är nu också programledare för den nya podcasten. I studion får han sällskap av Felicia Hedström, som är rektor på Jakobsbergs folkhögskola.

– Det finns ett problem att folk i allmänhet inte vet vad folkbildning är, vad folkbildning gör och den roll som folkbildning spelar i folks liv och för samhället, säger Ola Bo Larsson. Vi är inte helt säkra på att folk inom branschen läser allt spännande som Folkbildningsrådet, forskare med flera skriver om. En podd är lättare att ta till sig.

Programledarna tror att det finns ett stort intresse för en regelbunden podcast om studieförbund och folkhögskolor. I de första avsnitten diskuteras ämnen som aktuella folkbildningspolitiska motioner i riksdagen, coronapandemins påverkan på folkbildningen, samt hur studieförbundens demokrati- och utvecklingsarbete fortgår. Bland gästerna finns bland annat Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner som är med och resonerar kring Folkbildningsrådets roll och utvecklingen av myndighetsuppdraget de senaste åren.

– Inom folkbildningen finns det ett sug efter mer kunskap, säger Ola Bo Larsson. Genom podden kan man lätt uppdatera sig eller lära sig mer om sådant man inte visste om folkbildningen. Vi försöker lägga oss på en nivå som inte förutsätter att alla kan allt och samtidigt ge den inbitne lite nytt. Svårt, men vi testar oss fram så här i början.

Arena Idé som står bakom podcasten är en partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Finansieringen kommer primärt från fackförbund inom LO, TCO och Saco. Folkbildningspodden finns kostnadsfritt på de flesta plattformar och kan också spelas upp direkt på arenaide.se.

Relaterad information