Ringar på vattnet när Medborgarskolan och föreningen Multaka Asham ordnar simskola för kvinnor
Folkbildning kan vara många olika saker. För kvinnorna som varje vecka samlas i Viskafors simhall är det en möjlighet att i vuxen ålder lära sig att simma. Men det innebär också en möjlighet till social samvaro och ett sammanhang för att utveckla sin svenska. Kvinnorna, som alla kommer från Syrien, menar att simskolan är veckans absoluta höjdpunkt.
Föreningen Multaka Asham bildades i Borås 2015 av människor som flytt från kriget i Syrien. Mycket av verksamheten handlar om att skapa integreringsmöjligheter för föreningens medlemmar. Det kan handla om körkortsteori, idrottsarrangemang och kontakt med kommunala verksamheter och det övriga föreningslivet. 2019 blev Multaka Asham utsedd till bästa integrationsfrämjande förening, av Borås fritids- och folkhälsonämnd. En av de mest populära verksamheterna är simskolan för kvinnor, som föreningen driver tillsammans med Medborgarskolan.
– Vi lär kvinnor att simma, men det är mycket mer än så. De blir stärkta, de får en större frihet i livet. Tänk själv att komma till ett nytt land, det är så mycket du måste lära dig och så mycket som inte är tillgängligt för dig, berättar Michelle Helander som är verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan.
Med ökade simkunskaper kommer också ökade möjligheter till delaktighet i samhället. Efter att ha deltagit i simskolan ett tag kan deltagarna till exempel gå till stranden med sina barn och sina familjer. Det finns paralleller till demokratiarbete i det förklarar Michelle:
– Att kunna ta plats, att få en större rörlighet. Det här är kvinnor som hjälper varandra!
Simskolan ger inte bara färdigheter i vattnet utan är också ett tillfälle för deltagarna att öva sig på svenska och att få ägna sig åt umgänge och diskussioner om livet. Deltagarna beskriver verksamheten som väldigt värdefull.
– Vi ser fram emot den här dagen hela veckan! Fyra timmar utan barn och man, det är härligt att få tid bara för sig själv. Vi hjälper varandra att veta mer om samhället. Om hur man kan hitta jobb, olika sätt att studera och vardagen. Och vi diskuterar mycket. Genom Multaka Asham och Medborgarskolan blir vi mer engagerade i samhället, berättar deltagaren Nour Nazir i en intervju för medborgarskolan.se.
– När vi stärker kvinnor så stärker vi också så mycket mer, avslutar Michelle Helander. Det handlar om familjer, barn, föreningslivet och lokalsamhället. Kunskap ger kvinnorna mod och möjligheter – och starka kvinnor ger samhällsengagemang!
Fotograf: Anna-Lena Lundqvist