Kateryna från Ukraina bygger framtidshopp tillsammans med ABF
För ett år sedan flydde Kateryna Golod från kriget i Ukraina. Nu håller hon språkcirklar och kreativ verksamhet för föräldrar och barn tillsammans med ABF i Södertälje.
På det ukrainska kulturcentret i ABF Södertäljes lokaler är det nästan aldrig tyst. Medan de vuxna lär sig svenska på övervåningen pysslar och umgås barnen en trappa ner. Men aktiviteterna handlar om mer än bara lek. Många av barnen lider av posttraumatisk stress och aktiviteterna är anpassade efter det.
– Barnen lever i ett konstant tillstånd av rädsla och fara, de kan inte slappna av. Min dotter är sju år och har redan upplevt så många förluster! Men även barnen måste resa sig och gå vidare: lära sig ett nytt språk, gå i skolan, förstå hur det nya samhället fungerar, säger Kateryna Golod som är ordförande för kulturcentret.
I våras arrangerade hon och ABF med flera en temavecka för att visa upp musik, dans, konst och ukrainskt hantverk för Södertäljeborna. Bland inslagen fanns en konstutställning av konstnärer som flytt kriget.
– För mig var det mer än en kulturhändelse. Vi ville förmedla till världen att vi är ett fullfjädrat folk med en egen historia och kultur. Vi bjöd också in svenska konstnärer att samverka med oss, vilket jag tror är en bra integrationsidé, berättar Kateryna.
Innan flykten till Sverige jobbade hon på Ukrainas största tv-bolag. Förmågan att samordna projekt och få saker att hända tog hon med sig till Södertälje. Det som började som en Facebookgrupp för ukrainare i närområdet har på mindre än ett år blivit en egen förening med verksamhet i samarbete med ABF. Språkträning är den aktivitet som efterfrågas mest.
– Studieförbunden kan ställa om fort och har den lokala förankring som krävs för att snabbt ge människor nya sammanhang och möjligheter, säger Morgan Öberg, enhetschef för statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet. Det syns inte minst när samhället måste möta stora, gemensamma utmaningar.