”Sms är väldigt piffigt och sparar mycket tid”
Många äldre lever i ett digitalt utanförskap, och det kan vara svårt att hänga med när samhället digitaliseras i allt högre takt. Genom sin medverkan i UR-programmet Seniorsurfarna har Carl Jan Granqvist gått från att aldrig ha googlat till att utan problem svara på mejl i telefonen. Att lära sig tillsammans med andra har varit en stor framgång, berättar han i ett blogginlägg hos Folkbildningsrådet.
Jag är uppvuxen i en folkbildningstradition. Min pappa var folkskollärare och engagerad som bibliotekarie. Jag själv jobbade extra på folkbiblioteket i den lilla orten Hidinge utanför Örebro. Genom seniorsurfarna har jag fått förmånen att fortsätta på den traditionen och ta mitt lärande vidare till nya tekniska höjder.
Problemet för oss äldre är att komma ihåg alla hjälpmedel som finns för att aktivt komma igång. Det är svårt med alla nya appar och nya lösningar som ständigt förändras. För mig som är dyslektiker har det alltid varit en utmaning att hantera det digitala och internet generellt. Men tack vare seniorsurfarna har jag nu tagit ett kliv framåt, in i den virtuella världen.
För många har tillvaron blivit tuffare nu i coronatider. För min del har denna tid varit en tillgång, livet är mindre splittrat och jag har lagt mer tid på smarta lösningar. Men det är klart att digitala verktyg och lösningar blir ännu viktigare i en tid när man uppmanas till stor försiktighet och isolering.
Mitt startläge innan Seniorsurfarna var onekligen tufft. Jag hade nog högst trösklar att ta mig över av alla deltagarna när vi började med programmet. Jag har länge varit helt beroende av att delegera alla digitala frågor till andra. I min omgivning har jag haft turen att ha många duktiga yngre förmågor som hjälpt mig. Tidigare skickade jag knappt ens sms själv, jag kunde inte ens hitta till min mejl på telefonen utan hjälp och jag hade i stort sett aldrig googlat.
Det bästa med min medverkan i seniorsurfarna var att det tog bort rädslan från användandet. Det skapades en lust för att hitta och använda smarta lösningar, jag såg ännu mer värdet i att engagera mig digitalt. Allt handlar om att få igång en effektiv kommunikation med det omkringliggande samhället. Man måste tycka att det är kul och man måste förstå fördelarna. Att lära sig i grupp tillsammans med andra är en stor tillgång och det är själva grunden i seniorsurfarna. I programmet fick jag en skjuts på vägen att förstå hur värdefullt det kan vara att bli mer digital.
I programmet hade vi också väldigt lärorika samtal om säkerhet på internet. Hur vet man egentligen vad som är sant, och kan man lita på e-legitimation och internetbanken? Det är ju förskräckligt lätt att göra fel om man inte vet hur man ska tänka och vilka kontrollfrågor man ska ställa sig själv.
Idag använder jag internet och min telefon på ett mer aktivt sätt. Jag mejlar från telefonen till exempel, det gjorde jag verkligen inte tidigare. Men nu kan jag ligga en stund på sängen och svara på mejl istället för att bara ringa upp direkt. Sms är väldigt piffigt också och sparar mycket tid. Steg för steg så växer jag.
Att jag behövde hjälp innan seniorsurfarna var tydligt, och jag tänkte att i vänners gemenskap så kan jag få energi att öka min kunskap om det digitala. Ett tips till andra är att skaffa en kompis som är duktig, som kan inspirera och finnas till hands när frågor uppstår. Man kan lösa problem tillsammans och så lär man sig längs vägen.
/Carl Jan Granqvist, professor, vinkännare och TV-profil som just nu är aktuell som medverkande i säsong 2 av Seniorsurfarna.
Mer information om programmet
Seniorsurfarna är ett program från UR. Seniorsurfarna vill inspirera både de som har viss vana och de som inte är så vana, att våga prova nya saker. Digital kunskap kan bryta ensamhet och isolering och ge individen en röst i samhället. Programmet har tagits fram i samverkan med flera olika studieförbund och det finns studiehandledningar att använda för alla som vill hålla en egen seniorsurfar-studiecirkel.