Olika lösningar när folkbildningen öppnar upp för Ukraina
Runt om i landet pågår stora och små projekt för att hjälpa människor som flytt från Ukraina att komma in i det svenska samhället. Eslövs folkhögskola och Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge är två aktörer inom folkbildningen som jobbar på olika sätt för att nå samma mål.
"Care of Folkbildningen" hos Eslövs folkhögskola
Det hörs musik från aulan på andra våningen på Eslövs folkhögskola. Eleverna på låtskrivarlinjen repeterar inför dagens konsert för personal och elever. Här kan man gå allt från allmän kurs för att läsa in grundskola och gymnasium till fritidsledarutbildning och SFI. Sedan slutet av januari finns det även en kurs för personer som flytt från Ukraina.
Kursen drivs inom projektet ”Care of Folkbildningen” som Folkbildningsrådet ansvarar för. Det finansieras av svenska EFS-rådet och riktar sig till kvinnor och män över 18 år som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv. Målet är att deltagarna ska få jobb eller utbildning som kan stärka deras ställning på arbetsmarknaden. På Eslövs folkhögskola ligger tonvikten främst på att deltagarna ska lära sig kommunicera på svenska och engelska samt öka den sociala delaktigheten.
– Innan vi startade fanns det en liten oro för hur det skulle gå långsiktigt, men vi märker att det finns en ihärdighet och ett stort intresse för att lära sig. Kunskapsnivåerna är olika i gruppen och det kan vara en utmaning att hitta rätt ibland, men det kan man lösa genom att till exempel ha olika svårighetsgrad på texter, berättar Christoffer Blomstergren som är samordnare på kursen.
Eslövs folkhögskola har lång erfarenhet av att arbeta med svenska som andraspråk. Dels har man haft etableringskurser, dels ett projekt 2015 där man tog emot ensamkommande som bodde på skolan och lärde sig svenska. I Care-projektet som pågår till midsommar är 17 personer inskrivna. Upplägget är 20 timmars undervisning i veckan, huvudsakligen i svenska, men även samhällskunskap, arbetsmarknadskunskap och engelska. Utöver det har deltagarna ägnat sig åt bild och form – och de har även besökt museum och teatrar. Utbildningen är gratis och folkhögskolan står för lunch och busskort för deltagare som bor utanför Eslöv.
– Det här är en väldigt bra chans för oss att lära oss svenska, säger Julia Minchenko som ursprungligen kommer från Charkiv där hon jobbade som registrator på ett laboratorium.
Hon går kursen tillsammans med bland andra Tetiana Kondratiuk och Ilona Kinziura. Alla tre kom till Sverige för ungefär ett år sedan och är nöjda med utbildningen hittills.
– Jag är så tacksam för att få gå här. Lärarna är bra och vi får lära oss svenska språket, olika traditioner och hur vi söker jobb. Och det var verkligen roligt att ha bild och skapa, säger Tetiana Kondratiuk, mikrobiolog från Kiev.
Förutom att lära sig nya saker betyder det mycket att umgås med andra från hemlandet och deltagarna hjälper varandra att hänga med i undervisningen. Tiden i skolan hjälper också till att skingra tankarna om vad som händer i Ukraina och hur deras nära och kära har det.
– Det är så hemskt det som händer och jag känner mig orolig och stressad. Då känns det bra att få komma hit, säger Ilona Kinziura som kommer från Kiev och har jobbat med försäljning.
"Care-4U-Blekinge" hos Studieförbundet Vuxenskolan
Studieförbundet Vuxenskolan jobbar också med människor på flykt från kriget i Ukraina, men har valt att gå en annan väg. De sökte pengar direkt från Svenska ESF-rådet för sitt projekt, ”Care-4U-Blekinge”. Målet är att 85 personer ska delta och att 50 procent av dessa ska ha fått jobb eller praktik när projektet löper ut den 30 september.
Projektet har nu pågått i en månad och för närvarande deltar 60 personer i verksamheten som bedrivs i Karlskrona, Karlshamn, Ronneby och Olofström. Av deltagarna är fem personer redan på praktik och inom kort kommer ytterligare fem personer att börja.
– Det är tack vare våra duktiga jobbcoacher. Vi har en i västra Blekinge och en i östra, säger verksamhetsutvecklaren Benny Jonasson.
Upplägget är 40 timmars utbildning per vecka, varav en tredjedel är självstudier och grupparbete. Den största biten utgörs av svenska. Utöver detta består utbildningen av arbetsmarknadskurser och engelska. Deltagarna får också sin kompetens kartlagd och stöttas av jobbcoacherna som arrangerar studiebesök på arbetsplatser och hjälper till med jobb och praktik. Hittills har responsen från deltagarna varit bra.
– Många har tidigare fått åka långt för att delta i aktiviteter. Många är kvinnor och har sina barn med sig. Nu kan de i stället vara med där de bor och det uppskattar många, berättar Benny Jonsson.