Äldre rustas mot bedrägerier – lokal satsning skapar trygghet

Närbild av en äldre kvinnas händer som håller i en smartphone.

Genom träffar med dramainslag rustas äldre i Falköping mot bedrägerier. Ett samarbete mellan Studiefrämjandet och polisens volontärer har lett till en innovativ satsning som ska stärka äldres trygghet.

Studieförbund
Senast uppdaterad:

Sedan hösten 2023 har ett nytt initiativ drivits av Isse Johansson, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Falköping, i samarbete med polisens volontärer. Syftet är att öka kunskapen hos äldre om bedrägerier och hur de ska agera om de blir utsatta.

– Det är en svår balansgång att informera utan att skrämma. Vi vill rusta de äldre utan att öka deras oro och isolering, säger Isse Johansson. Som anhörig till en åldrande mamma har även jag känt oro inför en utveckling där äldre luras och utnyttjas.

Till en början bjöd Isse Johansson in till föreläsningar. Polisens volontärer stod för innehållet medan Isse och Studiefrämjandet stod för samordning och informationsspridning.


Isse Johansson, verksamhets-
utvecklare på Studiefrämjandet
i Falköping.

Intresset visade sig bli stort. Under hösten och våren nådde man omkring 500 personer. Men Isse Johansson kände att något saknades. De äldre lämnades ofta med osäkerhet och frågor efter träffarna.

För att utveckla konceptet kontaktade hon därför dramapedagogen Marita Sonestedt, och tillsammans började de använda dramatiseringar för att iscensätta bedrägerisituationer.

– Genom rollspel och en avdramatiserad atmosfär med fika och gemenskap har de äldre på ett lekfullt och stärkande sätt fått lära sig hur de kan hantera olika situationer, säger Isse Johansson.

Satsningen har finansierats med stöd från Falköpings folkhälsostrateg och hittills har det blivit fyra träffar med sammanlagt 75 deltagare.

Initiativet har också uppmärksammats av polisens nationella operativa avdelning (NOA) som lyft hur samarbetet i Skaraborg avlastar polisen och sprider viktig information till äldre.

Morgan Öberg är chef för Enheten för statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet:

– Satsningen i Falköping är ett fantastiskt exempel på hur studieförbunden ofta fyller en viktig funktion i lokalsamhället. Genom samarbetet med polisen täcker de upp där resurser saknas och skapar samhällsnytta, säger han.