Folkbildningen viktig för ett levande ideellt kulturliv

Nina Andersson står framför en byggnad med en skylt Bio FOLKETS HUS. Nina står med armarna i kors och ler in i kameran.

Ideell kulturallians lyfter i en ny rapport fram den ideella kultursektorns centrala roll för samhället, individen och konsten. På flera platser i landet är de ideella kulturföreningarna och de lokala studieförbunden de enda aktörerna som skapar arrangemang och gemensamma kulturupplevelser för sina invånare.

Kultur
Senast uppdaterad:

I rapporten Kulturens kapillärer – vikten av ett levande ideellt kulturliv beskriver Ideell kulturallians föreningslivets insatser. Rapporten bygger på erfarenheter från ansökningar, projektredovisningar, regionala kulturmöten och samtal med 750 föreningar.

– Det ideella kulturlivet besitter en enorm kraft. En kraft som är synnerligen viktig att ta vara på, inte minst i dessa tider. Lågkonjunkturen bidrar till neddragna stöd, pandemins effekter sitter i och civilsamhället utmålas allt oftare som extremister eller bedragare. Det är lätt att bli nedslagen och tappa tron på att något alls är möjligt. Att då gå samman och skapa något för sig själv och för andra på platsen där man bor – det är en motståndshandling full av hopp och framåtdriv, säger Nina Andersson, ordförande för Ideell kulturallians.

Den ideella kultursektorn ansvarar för en stor del av kulturlivets fysiska infrastruktur som behövs för att kulturskapare ska kunna framträda med sin konst – som exempelvis filmdukar, dansgolv, samlingslokaler, replokaler, utställningsrum och teknisk utrustning.

– I tuffa ekonomiska tider är stärkt samverkan mellan det offentliga och civilsamhället särskilt angeläget. Vi ser mycket allvarligt på nedmonteringen och indragna stöd till civilsamhällets olika aktörer, inte minst regeringens stora nedskärningar av stödet till folkbildningen, säger Nina Andersson.

De lokalhållande föreningarna kämpar i dag i motvind och nedskärningar slår hårt mot stora delar av det ideella kulturlivet. Ideell kulturallians vill därför se en grundlig analys av nedskärningarnas konsekvenser för folkbildningen och kulturlivet. Och man vill att besluten om nedskurna stöd till studieförbunden dras tillbaka.

Foto: Annika Berglund

Om rapporten

Rapporten bygger på projektet Kulturens kapillärer – Nyorientering, ett projekt som genomförts av Ideell kulturallians med stöd av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse. Av de 750 föreningar som sökte stöd genom Kulturens kapillärer är mer än en tredjedel direkt knutna till eller samarbetar med något av studieförbunden.

Ideell kulturallians är en samlande röst för den ideella kultursektorn. Målet är att synliggöra de stora samhällsinsatser som landets kulturföreningar står för och bidra till ett stärkt ideellt kulturliv genom samverkan, kunskap, dialog och påverkan.

Rapporten finns att ladda ner här:

Kulturens kapillärer – vikten av ett levande ideellt kulturliv