Förstärkt utbildningsstöd för folkhögskolans deltagare med funktionsnedsättning

Regeringens pressbild av Johan Pehrson. Johan har mörk kostym och ljusgrå slips.

I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att det särskilda utbildningsstödet för folkhögskolans deltagare med funktionsnedsättning förstärks med 25 miljoner kronor. Folkbildningsrådet välkomnar förslaget.

Folkhögskola Politik
Senast uppdaterad:

Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning är betydligt högre än i övriga befolkningen. För många med funktionsnedsättning är folkhögskola en utbildningsform som fungerar bättre än andra. Folkhögskolan erbjuder mindre studiegrupper, anpassat stöd och flexibla studieupplägg, vilket förbättrar dessa individers möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden eller fortsätta till vidare studier.

Folkhögskolor vars deltagare har behov av särskilda stöd kan söka bidrag Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, för att täcka de merkostnader som anpassningarna medför.

– De senaste åren har vi sett att utbildningsstödet från SPSM långt ifrån räcker till för att täcka de behov som finns. Dessa extra medel är ett steg i en positiv riktning och det är också ett erkännande av att folkhögskolornas verksamheter med de här målgrupperna är värdefulla, säger Jan Jonsson, chef för Enheten för statsbidrag folkhögskola på Folkbildningsrådet.

Regeringen går i budgetpropositionen fram med flera förslag som på olika sätt ska förbättra för personer med funktionsnedsättning att studera vidare och etablera sig på arbetsmarknaden. Ett av förslagen är just att det särskilda utbildningsstödet förstärks med 25 miljoner kronor.

– Det är viktigt att underlätta för alla personer, oavsett funktionsnedsättning, att utbilda sig eller komma i arbete. Därför stärker regeringen nu det särskilda utbildningsstödet så att fler får rätt stöd i rätt tid, säger utbildningsminister Johan Pehrson i ett pressmeddelande från regeringen.

Det särskilda utbildningsstödet kommer även i fortsättningen att kunna sökas av folkhögskolor från SPSM.