Nya medel till demokratisatsningen ViMåstePrata

David Samuelsson och Anna-Karin Lindblom ler stort framför tavla med illustration av Hédi Fried.

Folkbildningens gemensamma demokratisatsning ViMåstePrata får fortsatt stöd från Folkbildningsrådet. Projektet tilldelas 7,5 miljoner kronor för insatser under 2025 och 2026.

Studieförbund Demokrati
Senast uppdaterad:

Initiativet ViMåstePrata, som startades 2017 med inspiration från förintelseöverlevaren Hédi Fried, har genom åren resulterat i en rad betydande bildningsinsatser. Konferenser, workshops, bokcirklar och studiematerial har tagits fram för att skapa samtal och sprida kunskap om demokratifrågor.

ViMåstePrata, som drivs av Studieförbunden i samverkan, har tidigare fått stöd av Folkbildningsrådet inom ramen för satsningen Demokrati i en föränderlig värld. Nu beviljas ytterligare 7,5 miljoner kronor för aktiviteter under 2025 och 2026. 

– Det här möjliggör fortsatt kunskapsutveckling och ökat engagemang kring de viktiga demokratifrågorna, både inom och utanför den organiserade folkbildningen. Folkbildningen har historiskt spelat en avgörande roll för demokratins utveckling i Sverige och när den utmanas och ifrågasätts måste folkbildningen fortsatt vara på tårna – både i det egna demokratiarbetet och för att stärka demokratin i samhället i stort, säger Folkbildningsrådets generalsekreterare Anna-Karin Lindblom.

Ett av de skäl som ligger till grund för Folkbildningsrådets beslut är att nya demokrativillkor för statlig bidragsgivning träder i kraft under 2025. Villkoren ska säkerställa att statliga medel endast går till verksamheter som är förenliga med samhällets grundläggande demokratiska värderingar.

– Det är mycket glädjande att vi kan fortsätta det demokratistärkande folkbildningsarbetet inom ViMåstePrata under de kommande åren, säger David Samuelsson, generalsekreterare för Studieförbunden i samverkan. Det är helt centralt för oss i studieförbunden att vi alla är väl förberedda på de nya demokrativillkor som snart införs.