Hagabergs folkhögskola öppnar dörrar för personer långt från arbetsmarknaden

Sex personer står bredvid varandra, framför en skolbyggnad och träd. De tittar in i kameran och ler.

I Södertälje står många utrikes födda kvinnor utan arbete, men ett unikt samarbete mellan Hagabergs folkhögskola, Arbetsförmedlingen, flera kommuner och Scania visar vägen framåt. I pilotprojektet gavs 16 kvinnor förra året möjligheten att kombinera studier och praktik, nu har hälften fått anställning på Scania.

Folkhögskola Arbetsmarknad Etablering och integration
Senast uppdaterad:

– Projektet visar hur vi tillsammans kan möta lokala behov och ge människor egenmakt. Vi ser nu över möjligheterna att bredda kurserna och stärka stödet för fler deltagare, säger Reband Raza, projektledare på Hagabergs folkhögskola.

Projektet innebar att deltagarna fick kombinera tre månader av praktik med tre månaders studier på folkhögskolan. Fokus låg på att utveckla språkkunskaper och självledarskap, och för många deltagare blev det en möjlighet att inte bara hitta arbete utan också stärka sin självkänsla.

– Det vi har gjort med Scaniagruppen är unikt, säger Aydin Özkaya som är verksamhetsutvecklare på socialkontoret i Södertälje. Många aktörer samverkar. Man behöver vara kreativ för att få allt att fungera utifrån de lagar och regelverk vi har att förhålla oss till, och där innebär det täta samarbetet en enorm vinst.

Nya projekt planeras

Hagabergs flexibla utbildningsmodell och nära samarbete med lokalsamhället har varit avgörande för projektets framgång. Pilotprojektet har lett till ökat förtroende mellan parterna och fler initiativ planeras. Till våren planeras en ny allmän kurs med inriktning mot industri och logistik, samt kortare yrkesinriktade kurser. Kommunen och näringslivet är fortsatt engagerade, vilket stärker förutsättningarna.

Jan Jonsson, enhetschef på Folkbildningsrådet, lyfter insatsens betydelse:

– Hagabergs arbete är ett lysande exempel på folkbildningens styrka att möta samhällsutmaningar. Genom att kombinera ett fokus på individens behov och samhällets krav skapas förutsättningar för verklig förändring.

Hagabergs pilotprojekt är en del i ESF-projektet VÄGEN som Folkbildningsrådet driver i samverkan med folkhögskolornas intresseorganisationer och 15 folkhögskolor. Här får folkhögskolor i hela landet möjlighet att utveckla sina metoder och arbetssätt för att stärka deltagare på vägen till arbete och vidare studier.

På bilden: Sofia Holm, biträdande rektor Hagabergs folkhögskola, Besnik Morina, handläggare Arbetsförmedlingen, Aydin Özkaya, verksamhetsutvecklare Södertälje kommun, Reband Raza, projektledare Hagabergs folkhögskola, Marlene Ataseven, samordnare Södertälje kommun, Shabo Simonsson, arbetsmarknadskonsulent Nykvarns kommun. Foto: Folkbildningsrådet.