Vardagliga samtal stärker deltagarna på Blekinge folkhögskola

Genom strukturerade vardagssamtal har Blekinge folkhögskola minskat behovet av enskilda stödsamtal med 75 procent. Samtidigt har deltagarna blivit mer aktiva i att själva skapa aktiviteter för ökad trivsel och psykisk hälsa.
Blekinge folkhögskola är en av 15 folkhögskolor inom ESF-projektet Vägen, som vänder sig till personer som står långt från arbetsmarknaden. En viktig del av projektet är att utveckla arbetssätt och ta fram metoder för att stärka deltagare på vägen mot arbete eller vidare studier.
Efter att deltagare på Blekinge folkhögskola uttryckt behov av stöd i vardagen – om allt från motivation och mående till ekonomi – skapade skolans deltagarstödjare Susanne Berntsson en modell med strukturerade vardagssamtal under frukostar, luncher och i samband med vissa av skolans aktiviteter. Hon deltar i samtal och ser till att det uppstår bra och inkluderande möten så att alla känner sig sedda och hörda. Det blev snabbt en uppskattad del av skoldagen och metoden är så effektiv att behovet av enskilda samtal har minskat med 75 procent.
– Det kändes viktigt att hitta ett sätt att stärka deltagarnas egenmakt, berättar Susanne Berntsson. Deltagarna har också i större utsträckning börjat stötta varandra och knyta kontakter över kursgränser.
Under ett av vardagssamtalen föddes idén om ett aktivitetsråd och idag är nästan hela skolan är engagerad i aktiviteter som körsång, svampplockning eller gemensamma fester och evenemang. Alla grupper leds av deltagarna själva och syftet är att främja gemenskap och bättre hälsa. När välmåendet stärks, förbättras också studieresultaten.
– Genom ESF-projektet Vägen har skolorna möjlighet att inspireras av varandras arbetssätt, säger Lena Östlund, projektledare på Folkbildningsrådet. Vardagssamtalen och aktivitetsrådet är exempel på effektiva metoder för en trygg lärmiljö som gynnar deltagarnas motivation och egenmakt.
På bild: Susanne Berntsson deltagarstödjare på Blekinge folkhögskola, tillsammans med Sophia Danielsson och Miranda Wahlström som är engagerade i skolans aktivitetsråd.
Fotograf: Helena Isaksson Baeck
Läs hela reportaget från Blekinge folkhögskola
Om ESF-projektet Vägen
ESF-projektet Vägen pågår mellan 2023 och 2026. Folkbildningsrådet är projektägare och arbetet genomförs i samverkan med folkhögskolornas intresseorganisationer och 15 folkhögskolor.
Om Vägen på Sveriges folkhögskolors webbplats
Blekinge folkhögskolas webbplats
För dig som jobbar på Folkhögskola finns det en Kunskapsbank med arbetssätt från projektet: