Folkbildning växer fram på odlingslotterna i orten

I koloniområden i Stockholms förorter utmanas odlingens gränser, kunskaper byts och människor möts och inspireras av varandra. Orten Odlar är ett folkbildningsprojekt som både vill inspirera till odling, men också lyfta fram samhällsintresset med kolonilotter. I sitt blogginlägg skriver en av initiativtagarna till projektet, Katja Jassey, om allt lärande som sker på lotterna och om vikten av att den organiserade folkbildningen möter upp med stöd.

Senast uppdaterad:

Under 2018 drog kolonistnätverket Peppar & Pumpa igång projektet Orten Odlar i Järva, Stockholm. Studiefrämjandet och Tensta konsthall slöt upp som samarbetspartners. Vi ville visa för hela trädgårds-Sverige att det på miljonprogrammens koloniområden finns tonvis med kunskap både om odling men också om livsstilar som inte är så fokuserade på att konsumera utan mer på kreativitet och umgänge. Ofta när vi talar om koloniområden så tänker vi på röda små stugor, en pensionärstillvaro där man plockar jordgubbar och bråkar med grannen om höjden på häcken. Det är såklart en stereotyp bild. Vi ville istället flytta blicken mot odlingslotterna, och framförallt lotterna i utkanten av miljonprogramsområden, för där hittar vi helt andra historier. Här fungerar lotten som ett vardagsrum för hela familjen och kolonisterna har alla sin egen stil.

Odlarna i orten ägnar sig åt en balansgång mellan tradition och innovation. Flera har flyttat eller flytt till Sverige i vuxen ålder och har med sig en längtan efter grönsaker som inte finns att köpa här. På lotterna testas gränserna för vad som är möjligt att odla i vårt klimat. Här hittar du nya bladväxter från olika delar av världen för med hjälp av egensnickrade små tunnlar täckta med fiberduk eller plast kan även värme- och fuktälskande grödor trivas i Sverige. Jag vet själv till exempel inte hur man tillagar vattenspenat så jag hade aldrig klurat ut ett sätt att odla det. Men jag är glad att det finns andra odlare som gjort det.

På koloniområdena sker ett konstant erfarenhetsutbyte. Grödor och metoder testas och vi inspireras av varandra och lär av varandra. De riktigt skickliga odlarna tar ut tre skördar per säsong i Stockholm och allt detta sker helt utan inblandning av formella experter. Det finns mycket att lära från odlarna på dessa koloniområden och i det kan folkbildningen spela en viktig roll. För samtidigt som odlarna har mycket att lära ut så behöver koloniföreningarna också stöd så att de kan fortsätta hålla dessa jordar levande. Ett koloniområde bidrar dessutom till större mångfald av insekter än en stadspark och bättre hälsa för den enskilde. Det borde göra dem extremt intressanta i framtidens städer.

Vi är alla överens om att det som händer på lotterna är folkbildning, men samtidigt passar det inte alltid in i den formella strukturen. Tänk istället om de organiserade folkbildningsorganisationerna kunde flytta ut till lotterna. Vara på den plats där alla dessa möten finns, lära av det som händer men också vara ett stöd för föreningarna. Det är en utmaning att driva en koloniförening, att upprätthålla föreningsdemokrati, att sköta om mark tillsammans och att navigera mellan tjänstepersoner inom kommuner. Fahima Alnablsi från Tensta konsthall använder konsthallens odlingslott både till språkcafé men också till ett projekt som heter Medborgare till medborgare. Hon säger att det är på lotten som folk orkar lyfta av sig sin tunga ryggsäck och diskutera livet och alla de problem som många brottas med. Att mötas utomhus, omgiven av grönska och samtidigt jobba med jorden skapar ett annorlunda utrymme för samtal. Det vore fint om fler folkbildningsorganisationer kunde följa Fahimas exempel och faktiskt finnas på de platser där alla dessa möten sker.

Vi hoppas att fler kommer att ansluta sig till vår strävan för att fridlysa våra koloniområden och att odlings-hjältarna ska få det stöd de förtjänar.

Läs mer på vår hemsida www.ortenodlar.se. Via vårt konto på Instagram @ortenodlar kan du möta odlare och kika in på deras lotter.

/Katja Jassey från Orten Odlar

Foto: Lena Israelsson