Förslag: fortsatt satsning på forskarskola för folkhögskollärare

Tre personer sitter vid ett bord i biblioteksmiljö. De skriver på laptoppar och läser.

Regeringen har presenterat sin proposition Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta, med fokus på att stärka Sveriges position som ledande kunskapsnation. I propositionen föreslår regeringen att forskarskolan för yrkesverksamma folkhögskollärare vid Linköpings universitet får fortsatta anslag.

Folkhögskola Forskning
Senast uppdaterad:

Forskarskolan, som startade 2021, är en del av regeringens satsning på att utveckla den vetenskapliga grunden för undervisning på landets folkhögskolor. Vid forskarskolan får deltagarna fördjupa sig i frågor som rör folkbildningens pedagogik och samhällsuppdrag. Regeringen föreslår nu att 2,5 miljoner kronor per år avsätts till forskarskolan mellan 2025 och 2028.

– Det är glädjande att regeringen ser värdet i att fortsätta satsa på forskarskolan för folkhögskollärare. Denna insats ger lärarna möjlighet att kombinera praktisk erfarenhet med fördjupad forskning och därmed ytterligare utveckla folkhögskolans unika pedagogiska profil, säger Jan Jonsson, enhetschef på Folkbildningsrådet.

Forskarskolan har totalt tolv forskarstuderande, vilka delar sin arbetstid mellan forskarstudierna och sitt arbete som lärare. Tre universitet samarbetar i projektet: Linköpings universitet, Göteborgs universitet och Jönköping University.

– Forskningsprojekten är nära kopplade till lärarnas arbete i klassrummet och utvecklar nya perspektiv på folkbildningens pedagogik. Det handlar om att skapa forskningsbaserade verktyg för lärande och delaktighet som både höjer verksamhetens kvalitet och stärker folkhögskolans samhällsuppdrag, säger Jan Jonsson.

Foto: Yuri Arcurs