Mopedkurser hos Medborgarskolan löste personalbrist hos hemtjänsten i Vilhelmina

En vit epatraktor kör på en väg i skogen

Efter kurser hos Medborgarskolan har unga med epatraktorer kunnat ta jobb för att hjälpa till med matleveranser och städning. Det har varit till stor hjälp för att avlasta en ansträngd hemtjänst samtidigt som det inneburit ett välkommet inslag i vardagen för de äldre.

Studieförbund
Senast uppdaterad:

Folkbildningen är en viktig resurs för kompetensförsörjning i hela landet och för att stötta både individer och lokala samhällen. I somras hade hemtjänsten i Vilhelmina personalkris, men tack vare Medborgarskolans kurser kunde flera ungdomar ta mopedkörkort och anställas för att med sina epatraktorer köra ut mat till kommunens äldre, städa och hjälpa till med olika ärenden.

– Genom studieförbunden erbjuds en bredd av kurser och cirklar över hela landet till stor nytta för både deltagaren och samhället. Folkbildningens flexibilitet gör dessutom att man kan hitta kreativa lösningar utifrån lokala behov och förutsättningar, säger Katarina Hansson, regional projektledare på Folkbildningsrådet.

Medborgarskolan har erbjudit olika trafikutbildningar i över tio år. Att unga på ett enkelt sätt kan ta mopedkörkort och köra epatraktor har flera vinster förklarar Helene Jacobsson som jobbar som utvecklingsstrateg på Medborgarskolan Region Norr. Förutom att erbjuda en väg till ett första jobb skapar det också rörelsefrihet för unga som bor i glesbygd, eftersom kommunikationerna i övrigt är mycket begränsade.

– Ungdomarna fick möjlighet till ett sommarjobb som de kanske annars hade haft svårt att få vilket är viktigt för självkänslan. Dessutom fick de känna att de verkligen bidrog genom sin insats att leverera mat och ett besök hos brukarna. Detta har skapat bra möten mellan ungdomarna och de äldre, avslutar Helene Jacobsson.

Foto:Johan Bjurer/ Mostphotos