Gy25: nya ämnesplaner för all gymnasial utbildning från 1 juli 2025
I sommar genomförs gymnasiereformen Gy25. Reformen påverkar även utbildning på gymnasienivå inom folkhögskolan.
Gy25 är en reform av det svenska gymnasiesystemet som träder i kraft den 1 juli 2025. I och med reformen införs nya ämnesplaner som är anpassade för ämnesbetyg i stället för kursbetyg. Ett ämne kan ha en eller flera nivåer i en och samma ämnesplan.
Införandet av Gy25 innebär inga förändrade krav för grundläggande behörighet förutom att kurser ersätts av ämne och nivå.
Gy25 och folkhögskolan
Gy25 omfattar även utbildning på gymnasial nivå inom folkhögskola. Omfattningskravet för gymnasiestudier på folkhögskola ändras inte i och med Gy25, men innehållskravet för grundläggande behörighet anpassas till de nya ämnesbehörigheterna.
Grundläggande behörighet genom studier på folkhögskola – innehållskrav
Deltagare som påbörjar studier på gymnasial nivå vid en folkhögskola efter 1 juli 2025 behöver ha kunskaper som motsvarar lägst godkänd nivå i följande ämnen för att uppnå grundläggande behörighet i Gy25:
- svenska, nivå 3 eller svenska som andraspråk, nivå 3
- engelska, nivå 2
- matematik, nivå1 a, 1 b eller 1 c
- historia, nivå 1a1
- naturkunskap, nivå 1a1
- religionskunskap, nivå 1
- samhällskunskap, nivå 1a1.
Yrkespaket till undersköterska
Yrkespaketet för vård och omsorg som ligger till grund för yrkestiteln undersköterska innefattar följande ämnen och nivåer i Gy25:
- anatomi och fysiologi, nivå 1b
- funktionsförmåga och funktionsnedsättning, nivå 1 och nivå 2
- gerontologi och geriatrik, nivå 1
- hälsa- och sjukvård, nivå 1 och nivå 2
- omvårdnad, nivå 1 och nivå 2
- psykiatri, nivå 1 och nivå 2
- psykologi, nivå 1
- social omsorg, nivå 1 och nivå 2
- vård och omsorg – specialisering, nivå 1
- samhällskunskap, nivå 1a1
- svenska eller svenska som andraspråk, nivå 1
Blandbetyg och blandintyg under en övergångsperiod
I övrig gymnasial utbildning kommer det under en övergångsperiod fram till 30 juni 2030 att vara möjligt med blandbetyg, det vill säga att betyg från olika betygssystem ingår i en och samma gymnasieexamen. Inom folkhögskolan kommer därför ”blandintyg” att kunna utfärdas för deltagare som studerat inom både Gy11 och Gy25.
Folkbildningsrådet utreder om deltagare som påbörjat en utbildning före 1 juli 2025 under en övergångsperiod ska kunna slutföra sina studier enligt läroplanen Gy11.
Mer om Gy25
Folkbildningsrådet har tät kontakta med Universitets- och högskolerådet (UHR) och Schoolsoft och uppdaterar löpande med mer information om folkhögskolans övergång till GY25.
Den 10 april arrangerar vi ett webbinarium om övergången till Gy25.