Nya villkor för distanskurser och ny modell för förstärkningsbidrag – Lämna synpunkter senast 13 april!

I mars 2025 presenteras Folkbildningsrådets förslag till nya villkor för distanskurser och ny fördelningsmodell för förstärkningsbidrag och bidrag för språkligt stöd.

Senast uppdaterad:

Förslagen presenteras i samband med Folkbildningsrådets regionala konferenser i mars. Det här är de första i en rad förslag som Folkbildningsrådets pågående översyn av statsbidragsvillkoren ska mynna ut i. 

Beslut fattas i maj

Nya villkor för distanskurser och ny fördelningsmodell för förstärkningsbidrag och bidrag för språkligt stöd tas upp för beslut av Folkbildningsrådets styrelse i maj 2025.

Lämna synpunkter senast 13 april

Folkhögskolorna erbjuds att lämna synpunkter på förslaget om ny fördelningsmodell för förstärkningsbidrag och bidrag för språkligt stöd. Ett underlag som beskriver förslaget har skickats till skolorna i början av mars 2025.

Lämna synpunkter senast 13 april genom att mejla till folkhogskola@folkbildningsradet.se

Förslagen i korthet

Ny modell för förstärkningsbidrag och bidrag till språkligt stöd:

  • Åtta procent av statsbidraget avsätts för förstärkta pedagogiska insatser.
  • Bidrag för språkligt stöd och förstärkningsbidrag slås ihop till en gemensam pott som fördelas i ett generellt bidrag som baseras på antalet deltagarveckor på allmän kurs och ett ansökningsbaserat bidrag för särskilda kurser.
  • Syftet är att öka tillgänglighet och likvärdighet för deltagare med funktionsnedsättning och svårigheter i svenska språket.
  • Modellen förväntas ge bättre träffsäkerhet och minskad administration för skolorna.

Nya villkor för distanskurser:

  • Kurser på distans och kurser på plats ska ha liknande villkor, med krav på deltagande i skolgemensamma aktiviteter och undervisning i en sammanhållen grupp.
  • Minst 50 procent av undervisningstiden ska ske i en fast grupp/klass som träffas regelbundet.
  • De nya villkoren ska främja folkhögskolans särart och innebär ett nytt sätt att beskriva schemalagt och lärarlett arbete.