Etablering och integration
Folkhögskolor och studieförbund spelar en viktig roll för etableringen av nyanlända. Sedan 2014 ges etableringskurser på folkhögskola i samarbete med Arbetsförmedlingen. De tidigare satsningarna svenska från dag ett och vardagssvenska har haft stor betydelse för nyanlända och för flyktingar från Ukraina.
Folkbildningen är en viktig aktör i etableringen av nyanlända. Sedan 2014 ges etableringskurser på folkhögskolor runt om i landet, ett samarbete mellan Folkbildningsrådet och Arbetsförmedlingen.
Etableringskurs på folkhögskola
Projekt för flyktingar från Ukraina (2022–2024)
Care of Folkbildningen och Fast Care of Folkbildningen var två projekt som genomfördes av Folkbildningsrådet i samarbete med folkhögskolor och lokala studieförbundsavdelningar runt om i landet. Målgrupp för båda projekten var ukrainska flyktingar som omfattades av EU:s massflyktsdirektiv. Målet med projektet var att hjälpa flyktingarna att komma närmare arbete och utbildning genom att erbjuda arbetsinriktade insatser, språkundervisning och sociala aktiviteter. Projekten finansierades med stöd från Svenska ESF-rådet.
Folkbildningsrådets ESF-projekt
Svenska från dag ett och vardagssvenska (2015–2023)
Mellan 2015 och 2023 fördelade Folkbildningsrådet öronmärkta statliga medel till insatser för asylsökande och vissa nyanlända invandrare. Verksamheten kallades svenska från dag ett och genomfördes på både folkhögskolor och studieförbund. Inom ramen för samma anslag gjorde studieförbunden insatser i form av en 40 timmars studiecirkel som kallas vardagssvenska.
Svenska från dag ett på folkhögskola
Svenska från dag ett och vardagssvenska på studieförbund
Verksamheten reglerades av regeringens förordning om insatserna samt Folkbildningsrådets statsbidragsvillkor för studieförbund respektive folkhögskolor.